Ik besta het te bestaan

Ouderwets wordt trending

Vorige maand beloofde ik (mezelf, of u als lezer, wat u wilt) dat ik het wat ouderwetse gebruik van ‘bestaan’ als overgankelijk werkwoord zou gaan promoten, of in moderne twitterachtige termen, om dat gebruik trending te gaan maken.

Dat lukt natuurlijk niet, want geen hond (NL) en geen kat (VL) leest mij, ha ha, maar ik besta het het (sic) toch te proberen.

Heeft trouwens al eens iemand geprobeerd het woord trending zelf zelf trending te maken? En moet het dan per se hash tag trending, dus #trending zijn? Dat zijn zo dingen die ik me soms opeens afvraag.

Krachtdadig

Om mijn voornemen kracht bij te zetten, gebruikte ik diezelfde dag (10 september jongstleden) genoemd overgankelijk werkwoord ook al weer een keer (en tevens alweer).

Vandaag las ik om een of andere reden (o ja, ik weet het al weer: toevallig stond die pagina opeens in het lijstje ‘veel gelezen’ met het minimumaantal van twee keer) dit stukje voor de aardigheid weer eens door en haalde er natuurlijk weer een foutje uit, ditmaal te onbenullig om er aandacht aan te besteden.

Woordspeling

Ik zocht naar die andere keer dat ik het werkwoord zo gebruikte (inmiddels gevonden), maar vond eerst dit.

Daar stond:
“Als mensen het bestaan van zulke geheugenproblemen ontkennen [...]”

Vandaag heb ik het bestaan dat te veranderen in:
“Als mensen het bestaan het bestaan van zulke geheugenproblemen te ontkennen [...]”

Twee keer dezelfde twee woorden, op verschillende manieren gebruikt. Grappig toch? Ik vind van wel. Maar wie er niks aan vindt, vindt er niks aan.

Een uitleg voor wie het niet snapt: de woordsoorten zijn (hoop ik, ik ken zelf alleen de basisbeginselen van het ontleden):

Toch al eerder

Bij verder zoeken bleek dat mijn trendingmaakactie niet van een maand geleden dateert: onbewust blijk ik al bijna vier jaar geleden begonnen te zijn. In deze drie artikelen kwam de taalvorm namelijk ook al voor:

Hyperlink Datum Titel
politics/devmrdzk/2071101.htm 1 november 2007 KRO-Reporter 1 november
politics/devmrdzk/2071217.htm 17 december 2007 Het CDA en de burger
politics/devmrdzk/2080815a.htm 1 november 2007 Update burger en parlement


Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden