Opgedoken?

Radio

Vanmorgen om 7 uur een opmerkelijk bericht op de radio. Om half 8 werd het samengevat herhaald. Ik transcribiciteer uit die samenvatting. Jan van de Putte vanaf 30m44s:

Er zijn nieuwe feiten opgedoken in de Deventer moordzaak, meldt de Volkskrant. Het slachtoffer, de weduwe Wittenberg, is waarschijnlijk een dag later vermoord dan altijd werd gedacht. En op die dag had Ernst [sic; maar de man heet Ernest; RH] Louwes, die twaalf jaar in de cel zat, een alibi.

Opgedoken?? Altijd werd gedacht??

2009

Die aanwijzingen van een later moordtijdstip waren in elk geval ruim 5 jaar geleden, toen ik deze inhoudsopgave publiceerde, al bekend. En zo’n uitgebreide site had de eenzame onderzoeker Demo (ik ken zijn echte naam maar noem die niet) natuurlijk niet in een paar weken opgezet. Dus ook lang daarvoor waren die sterke aanwijzingen er al.

Ze zijn alleen nooit serieus genomen, niet door officiële instanties zoals politie, justitie, rechtbanken of gerechtshoven. Maar merkwaardig genoeg ook niet door bepleiters van de onschuld van Ernest Louwes – ik noem Maurice de Hond, Wim Dankbaar, Ronald Beetz en André Vergeer.

Uit de rijkelijk onderbouwde redeneringen van Demo bleek namelijk niet alleen dat Ernest Louwes niet de moordenaar kon zijn, maar tevens dat ook Michael de J., die genoemde heren als dader zagen, het niet gedaan had.

Ongelijk bekennen

En dat konden ze, uit trots, confirmation bias en tunnelvisie, niet verdragen. En daarom werd Demo door iedereen verguisd, wat voor mij een van de redenen was om me van die hele DMZ-beweging af te keren.

En nu krijgt Demo na al die jaren toch gelijk. Denk ik, want de details heb ik nog niet opgezocht.

Links

Volkskrant

Het artikel in de Volkskrant waar Radio 1 waarschijnlijk op doelde: Recherche ontdekt nieuwe feiten in Deventer zaak.

Daar staan interessante dingen in, zoals over aanwijzingen dat het slachtoffer 6 tot 24 uur na de moord moet zijn verplaatst. Ik weet uit mijn hoofd niet of dat strookt met de eerdere bevindingen van Demo, maar die heeft zich wel diepgaand in dat aspect verdiept.

Ook is er nieuws over het beruchte telefoontje, waar ik zelf in 2006 en 2007 over schreef. Wat betreft Harderwijk of ’t Harde: ik weet niet meer hoe men, of ik, of we, daar toen tegenaan keken, of dat een rol speelde.

Nu.nl

Nu.nl geeft nog wat meer details, citaat:

Advocaat-generaal Diederik Aben bepaalt 'binnen afzienbare tijd' of de Deventer moordzaak wordt heropend.

Crimesite

Crimesite, ‘Nieuwe feiten in Deventer moordzaak’, door Vincent Verweij. Daarin een link naar Mijn recht, jouw recht.