Drie vakmensen, maar niemand kent z’n zaakjes

, ca. 21:00

Inleiding

Onderstaande vragen heb ik via de reactieformulieren gestuurd aan de programma's Pauw en Witteman en De wereld draait door. Ten opzichte van wat ik stuurde zijn hieronder alleen nog enkele tikfoutjes verbeterd, kopjes toegevoegd en links klikbaar gemaakt.

Drie vakmensen, maar niemand kent z’n zaakjes

Ik hoorde Paul Witteman zojuist in het programma “De wereld draait door” zeggen dat hij gelooft dat Ernest Louwes wel de dader is in de Deventer moordzaak. Dat is zijn goed recht. Hij zei ook dat zijn overtuiging vooral gebaseerd is op het DNA, waarin hij zich naar eigen zeggen verdiept had. Ik heb hier twee vragen over:

Chain of custody

1)
Heeft de heer Witteman zich ook verdiept in de zogeheten 'chain of custody'? Er is niet bekend wat er allemaal gebeurd is met de blouse waarop dat DNA gevonden is, tussen het moment dat het slachtoffer door aangetroffen werd en het DNA-onderzoek, vele jaren later. De blouse had dus in het proces helemaal niet als bewijs mogen worden toegelaten.

In de processen-verbaal van de politie over die 'chain of custody' is waarschijnlijk het misdrijf 'valsheid in geschrifte' gepleegd: de ene politieman heeft dingen verklaard over een periode dat hij helemaal niet werkte, maar ziek thuis zat. De andere politieman had de informatie van horen zeggen, maar noteerde het onder ambtseed in een proces-verbaal alsof het over zijn eigen bevindingen en eigen handelen ging.

Hier lopen momenteel processen over (zogenaamde artikel 12), waarbij de politiemensen het gerechtshof schoffeerden door niet te willen verschijnen.

Meer informatie hierover in dit persbericht van 23 april 2009:
http://tinyurl.com/qmmfcf

DNA-onderzoek

2)
Bij het DNA-onderzoek blijken volgens recent Amerikaans onderzoek methoden gebruikt te zijn, die de kans op foutieve resultaten sterk verhogen. Die resultaten zijn dus helemaal niet betrouwbaar. Toch is Ernest Louwes vrijwel alleen op die DNA-resultaten veroordeeld. De onderzoekers van toen hebben hier tegenover het gerechtshof een onjuiste voorstelling van zaken over gegegeven.

Meer informatie hierover in dit persbericht van eveneens 23 april 2009:
http://tinyurl.com/pm34wq

Mediavakmensen

Tot slot: wat mij sterk verbaasde was dat hier drie televisiejournalisten/programmamakers van naam bij elkaar zaten, namelijk Paul Witteman, Andries Knevel en Matthijs van Nieuwkerk, maar kennelijk had niemand het onderwerp zodanig voorbereid dat de collega’s ELKAAR de juiste kritische vragen konden stellen. Daarom doe ik nu maar, als niet-journalist. Ik ben benieuwd of ik ook antwoord krijg.


PS. Dit stond niet in de reactie aan de twee programma's:
Later die avond heb ik de link naar dit artikel ook gestuurd aan het programma Knevel & Van den Brink.