13–
Hoe ouder, hoe behouder. Nee, behoudender. Oudender? Nou ja, laat maar. Woordspelingen, niet mijn sterkste zijde.
Wat, zelfs als het alleen uit behoudzucht is dat ik ertegen ben, af te raden is, is om dingen zomaar te veranderen, zeker als niemand er voordeel van heeft maar sommigen wel last.
Dit nu is gebeurd bij de website van de Nederlandse publieke radio. Al een paar jaar komt het voor dat ik iets hoor, meestal op Radio 1, waar ik iets over wil schrijven. Ik zet daar graag een hyperlink bij zodat lezers, als ze dat zouden willen, zelf ook kunnen luisteren en controleren of ik wel zuiver en zonder dingen uit de context te trekken heb geciteerd.
Op zeker moment vond ik een vorm voor zulke hyperlinks die altijd werkte, en die gemakkelijk bij een nieuw stukje (op basis van een ouder voorbeeld) aan te passen was aan de nieuwe situatie, omdat er een duidelijke datum en tijd in zat.
Alleen, die vorm doet het nu niet meer. Waarom niet, webmasters van Radio 1? Nu moet ik eigenlijk al mijn links gaan nalopen en veranderen. Want ik weet een nieuwe manier, die nu wel werkt. Maar hoelang nog? Gaat die over een paar maanden of jaren ook weer op de schop? Moet ik dan weer tientallen pagina’s op mijn site corrigeren?
En als er dan met alle geweld iets veranderd moet worden, dan zou een automatische verwijzing naar het nieuwe adres wel handig zijn. Ik weet niet welke webserversoftware de publiekeomroepsites gebruiken, maar Apache kan dat, automatisch redirecten, met de rewrite rules of, simpeler maar minder flexibel, met aliassen.
Het is soms even puzzelen om het goed te krijgen, maar dan werkt het. Heel snel ook. Ik heb het zelf diverse keren toegepast.
Wat is er nu concreet aan de linkadressen, de URLs (Universal Resource Locators) veranderd? Hoe was het en hoe is het nu?
Over 25 augustus 2010 om 8 uur
noteerde ik deze link:
http://www.radio1.nl/mediaplayer/16803-nos-radio-1-journaal
maar die doet het niet meer.
Deze wel.
Of nee, toch ook niet, want het archief blijkt niet verder terug te gaan dan tot 1e kerstdag 2010, ’s avonds om 11 uur. Bij oudere datums doet het startknopje niks.
Op of voor 23 januari 2012 ontdekte ik deze indeling van de
terugluisterlinken:
http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-01-20&terugluisteren_hour=23 .
Die link gebruikte ik in een stukje getiteld
“Een witte schimmel”,
dat echter eigenlijk over ivoren slagtanden ging en zelfs dat niet.
Maar dat terzijde.
Die soort linken heeft dus ruim anderhalf jaar gewerkt, maar nu niet meer. De aanklikker komt wel op een algemeen terugluisterscherm, waar zhij programma’s op datum, tijd en programmanaam kan kiezen. Ook handig, maar niet als een webpagina mhaar al naar een specifieke ingeblikte uitzending probeerde te leiden.
Door te experimenteren met de geboden knoppen, kwam ik erachter op
welke manier je nu (maar hoe lang nog?) vanuit een andere website
of -pagina wél
gericht naar een programmastream kunt linken. Het voorbeeld
http://www.radio1.nl/terugluisteren/tijd?terugluisteren_dag=2012-01-20&terugluisteren_hour=23
moet daartoe worden:
http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2012-01-20/23:00 .
Korter en duidelijker, maar anders en daarom per definitie fout, tenzij het nu verder ook nooit meer verandert, of in elk geval niet eerder dan in 2050, want als ik dan nog leef word of ben ik al 95 en dan kan het me waarschijnlijk allemaal toch niks meer schelen. Indien wel, dan schrijf ik er tegen die tijd weer een stukje over. Stay tuned.
Nog iets wat ik niet handig vind: de knoppen “LUISTEREN” in de beide blokken “TERUGLUISTEREN”, in het scherm dat je krijgt als je een niet meer werkende link aanklikt, zijn zo geprogrammeerd dat ze een nieuw window openen en niet een nieuw tabblad. Dat wil ik niet.
Ik gebruik altijd tabbladen, en alleen maar tabbladen, in alle browsers – Firefox, Opera, Chrome. Als er daarnaast ook nog eens aparte vensters geopend worden (dus aparte, nieuwe instanties van hetzelfde browserprogramma) dan wordt het snel allemaal erg onoverzichtelijk.
Ik mag mezelf zeer ervaren gebruiker noemen (al in ca. 1995 surfte ik over het toenmalige webje, met Netscape Navigator) maar ik heb ook een iets minder ervaren gebruiker (die echter snel steeds meer bijleert) van die spontane nieuwe vensters helemaal tureluurs zien worden. Meerdere windows met in ieder daarvan meerdere tabs, dat is gewoon te veel voor een mens om te bevatten. Niks kun je meer vinden.
(Ervaringen opgedaan met Windows Vista en Windows 7 op laptops. Misschien maakt dat verschil.)
Het is een fout (want dat is het toch echt, vind ik, een fout) die ik webprogrammeurs (en waarom moet dat eigenlijk met javascript? gewoon een link kan ook) nog steeds vaak zie maken. Jammer is dat.
(Overigens is browser Opera als enige zo slim om dit probleem op te lossen: een nieuw venster is daarin ook een tabblad, alleen niet fullscreen. Door het wel fullscreen te klikken, wordt het een tabblad. Zo hoort het. Maar beter is het als de website het probleem bij voorbaat al niet laat ontstaan.)
Het openen van een nieuw venster, en daarmee een nieuwe browser instance, is voor de gebruiker te vermijden door met het lokale menu, opgeroepen met de rechtermuisknop, zelf de link in een nieuw tabblad i.p.v. venster te openen. Maar dat is omslachtig en het zou niet nodig moeten zijn.
(Bovendien zijn de programmeurs in
dit scherm vergeten de link voor de
rechtermuisknop aan te passen. Die is nog in het oude
format en die werkt dus niet.
Op het navigeerscherm dat je krijgt als je eenmaal een wel
werkende link hebt aangeklikt, is het submenu wel goed
geprogrammeerd. Door met de muis boven de knop te hoveren
(zweven), is dat gemakkelijk te zien: de doel-URL verschijnt
dan (althans bij Firefox, Opera en Chrome) linksonder in beeld.)
Copyright © 2013 R. Harmsen.
Alle rechten voorbehouden, all rights reserved.