Copyright © 2011 R. Harmsen.
Alle rights reserved, alle rechten voorbehouden.


Ontstaan van het religiemenu

Aanleiding

Bij het voorbereiden van mijn artikel Geen handdruk: neerbuigend? wilde ik het plaatsen in een religiemap van mijn website en ernaar verwijzen vanuit een religiemenu.

Toch is een van mijn stellingen in dat artikel juist dat als sommige moslims een vrouw geen hand willen geven, dat niet zozeer een kwestie van godsdienst, maar eerder van seksuele moraal is. Daarom verwijs ik ook naar het artikel vanuit het menu Politiek en samenleving, dat gaat over (vooral Nederlandse) politiek, juridische zaken, en hoe mensen met elkaar omgaan in de samenleving.

Meerdere verwijzingen

Zulke verwijzingen vanuit meerdere plekken naar hetzelfde artikel doen me denken aan CMS’en en blogsoftware zoals Wordpress. Wordpress kent categorieën en tags voor het groeperen van artikelen. Eén artikel kan bij meer dan één categorie horen en meerdere tags hebben. Omdat categorieën hiërarchisch geordend kunnen worden (met tags kan dat niet), zijn ze te gebruiken op soortgelijke wijze als directory’s (ook mappen genoemd) in een traditionele website zoals de mijne.

Achteraf gezien had ik misschien beter een Wordpress-blog kunnen opzetten dan een website, zodat ik niet met de hand menu-ingangen hoefde bij te houden, door gebruik te maken van tags en/of categorieën.

Maar nu alsnog alles omzetten is een hoop werk, dus dat doe ik niet. Ik heb inmiddels wel een Wordpress-blog, maar dat gebruik ik alleen voor samenvattingen en links naar de volledige artikelen op mijn eigen site.

Unix-directory’s en meerdere verwijzingen

Onder Unix-achtige besturingssystemen kun je in dezelfde directory met meerdere namen verwijzen naar hetzelfde bestand (m.b.v. hard links). Het kan zelfs vanuit verschillende directory’s door symbolic links toe te passen.

Mijn website draait op een FreeBSD Unix-systeem, maar de werkkopie staat op een Windows-systeem. Omdat je bij Windows niet meer dan één directoryverwijzing naar hetzelfde bestand kunt hebben, gebruik ik die liever niet op mijn website.

Correctie: Ik kom er nu (17 juni 2011) achter, dankzij Wikipedia, dat van NT afgeleide Windows-systemen, zoals Windows Vista® en Windows® 7, wel degelijk hard links en symbolic links ondersteunen. Maar ik blijf bij mijn beslissing ze niet te gebruiken.

Het verre verleden

Een religiemap (toen nog ‘bible’ geheten) had ik al. Daarin stonden een paar heel oude artikelen, die vagelijk verband hielden met religie. Ze dateren van de begintijd van mijn website.

Ik had toen nog geen eigen domein en al mijn artikelen over taal stonden in een directory met de naam articles. Ik was die structuur zelf helemaal vergeten, maar de Wayback Machine onthoudt bijna alles wat je online doet. Tot februari 2009 in elk geval wel, want dat is de recentste snapshot die van mijn website bewaard blijkt.

Ik vond die oude directory’s terug op 11 juni 2011, toen ik de datum probeerde te reconstrueren waarop ik indertijd ongedateerde artikelen schreef en publiceerde, waarnaar ik nu wilde verwijzen vanuit het nieuwe menu toerisme.

Standaardnamen van indexbestanden

Ik kan hier hyperlinken naar de religiedirectory, maar dan zie je niet de bestanden erin, omdat ik daar kortgeleden een bestand heb aangebracht het de naam index.htm. Mijn webserver (Apache) is zodanig geconfigureerd dat bestanden met een dergelijke naam worden getoond in plaats van een bestandenlijst. In andere gevallen (bijv. toerisme) heb ik het menubestand bewust anders benoemd, zodat de webserver de inhoud van de directory laat zien als je op de hyperlink klikt.

Frameset

Tot voor kort had ik dus geen religiemenu op mijn site. Wel had ik een frameset-bestand. Het idee was om het scherm te splitsen in een permanent menugedeelte en een deel waar het gekozen artikel te zien is.

In die opzet hadden de artikelbestanden zelf geen verwijzingen naar andere plekken op dezelfde website, want alle navigatie werd geacht te verlopen via het menugedeelte van het scherm, via de frameset.

Een voorbeeld van zo’n linkloze html-file is nog hier te zien: een ongedateerd artikel over Nederlandse bijwoorden die soms als bijvoeglijk naamwoord worden verbogen. Behalve dat er later Google Adsense-advertenties zijn toegevoegd, is het nog steeds in de originele toestand, van rond 1999 of eerder.

Later heb ik me vrijwel helemaal afgekeerd van de frames, hoewel er nog sporen van te zien zijn op mijn voorpagina en hier. (Update 24 oktober 2012: lingfrm.htm nu ook helemaal afgeschaft.)


Copyright © 2011 R. Harmsen.
All rights reserved, alle rechten voorbehouden.