Naschriften bij: Straatverlichting overdag

Naschrift

Geïnventariseerd: in mijn notities, lopend van 30 maart 2009 tot en met 3 november 2013, zitten nog 17 andere gedocumenteerde gevallen van zinloos overdag brandende straat- of snelwegverlichting.

Die gevallen heb ik niet verwerkt in bovenstaand artikel. Een lange lijst met datums, plaatsen en omstandigheden is namelijk nogal saai.

Maar ik vermeld het bestaan van die notities hier nu toch nog even, als indicatie van de omvang van het probleem. Nogmaals: ik zit erg veel binnen achter mijn computerschermpje (vrijwillig weliswaar). Als ik dit verschijnsel dan toch zo vaak waarneem – vaker zelfs, want ik schrijf het niet eens altijd op – dan moet het wel tamelijk frequent zijn, toch?

Dus beheerders: doe hier nou eens wat aan!

Naschrift 25 december 2013

Bij toeval vond ik vandaag een e-mail (geen brief dus) terug over die controles. 15 april 2008, van de gemeente waar ik woon, n.a.v. een melding van mij over een hele wijk vol brandende straatlantaarns, op 14 april 2008 (een maandag) rond 15 uur. Klaarlichte dag met een zonnetje. Citaat uit de reactie:

Dit gebeurt inderdaad vaker omdat er ook controles plaatsvinden of de straatverlichting werkt en dat alleen te zien is als de verlichting aan is.
Dit gebeurt door Citytec en zij zijn daarvan op de hoogte.

Citytec bestaat nog steeds en ze hebben een site. Onderdeel van Joulz.

Die controles doen ze dan kennelijk ook op zaterdag en zondag, gezien mijn andere waarnemingen. We zullen het maar geloven.

Naschrift 28 december 2013

Gisteren was ik daar weer, overdag, en nu brandden de natriumlampen op het dak niet! Het zal toch niet zo zijn dat er iemand naar mij luistert?! Ongelofelijk! En ik had ze niet eens een berichtje gestuurd.

Naschrift 20 januari 2014

Het is maandag, 12:30A. De hele ochtend al branden alle lampen in de hele wijk. Deze keer heb ik het maar eens bij voornoemde Citytec gemeld als storing. Dus niet dat er lampen niet branden (dat kan ook gemeld worden, met lantaarnpaalnummer), maar dat ze onnodig wel branden.

Het feit dat zo’n melding tegenwoordig mogelijk is, op de site en met een handige interface (waarvoor dank en hulde) laat al zien dat het overdag inschakelen voor controle op eventueel kapotte lampen helemaal niet nodig is.

Update 22 januari: de 20e is de verlichting de hele dag blijven branden. Ook vandaag, om 10 uur ’s morgens, zijn ze weer aan. Dit keer maar kort, ze zijn nu (10:50) uit.

Naschrift 23 februari 2014

Anderen

Toen ik even googelde waar mijn eigen artikel ook weer stond, zag ik dat ik bepaald niet de enige ben die regelmatig op de dag openbare verlichting ziet branden, en ook niet de enige die zich eraan ergert.

Goeie redenen?

Hier bij Stedin staan een paar wel redelijk lijkende redenen: controle of een herstelactie geholpen heeft, en defecten in het aanstuur- of schakelnetwerk.

Zo staat het er niet precies, maar zo vat ik het wel op. Letterlijk citaat:

Het kan voorkomen dat de straatverlichting overdag brandt. Meestal is dit om storingen te verhelpen. De verlichting wordt op afstand ingeschakeld om na te gaan waar de storing zit en om te controleren of de storing is verholpen. Hierbij gaat niet de verlichting van één mast aan, maar wordt een 'lus' van lichtmasten (dat kunnen zelfs meerdere straten zijn) aangezet. Uiteraard wordt deze brandtijd zo kort mogelijk gehouden.

Soms schakelt de verlichting niet automatisch aan of uit. Meestal is er dan een ondergrondse storing die niet binnen een dag kan worden verholpen. Om toch licht in het donker te hebben, wordt de verlichting handmatig ingeschakeld. Alleen brandt die verlichting dan ook overdag. Dit komt niet vaak voor, alleen als dit noodzakelijk is voor de veiligheid ’s avonds en ’s nachts.

Naschrift 13 april 2014

Een heel stratenblok, omgeving Mergelwal te Nieuwegein. Tijd van constatering 15:17B.

Controle? Reparaties? Op zondagmiddag?? Niet geloofwaardig.

Schakeltechnische problemen? In verband met het nabijgelegen pas geopende extra stuk winkelstraat en plein, met koopzondag? Iets aannemelijker, maar als het dat is, wel tamelijk klunzig. Mijn mening.

Naschrift 29 april 2014

Gisteren op de A12 Arnhem richting Utrecht, bij Ede of Veenendaal, voor en na kilometerpaaltje 103, kilometers lang op de snelweg en ook wel op aansluitende wegdelen erbuiten: honderden natriumlampen zinloos brandend. Half 7 ’s avonds (zomertijd, dus tijdzone Bravo) dus vanwege de tijd van het jaar nog lang niet donker. Nutteloze verspilling.

Relatief veel lampen bleken defect. Van controlerende of reparerende activiteiten echter geen spoor. Zou ook vreemd zijn gezien het tijdstip: als het erom gaat dat werk binnen normale kantoortijden goedkoper en comfortabeler is, waarom dan rond 18:30? Doe het dan later in de avond als het wel donker is, en niet met etenstijd.

Ik geloof er allemaal steeds minder van. Ik denk als oorzaak steeds meer aan klunzige onverschilligheid. Ze klooien maar wat aan met die lampen en er zitten mensen aan knoppen die er beter vanaf kunnen blijven. Dat denk ik, maar misschien zie ik het verkeerd. Doe de lamp maar aan, dan zie ik het misschien beter, nou goed?

Naschrift 25 mei 2014

Gisteravond Amstelveen richting Utrecht, waar de A2 zich afsplitst van de A9. Holendrecht heet het daar geloof ik. Ca. honderden lampen in zeer hoge masten aan, veel lampen kapot. Het was zondag en even voor negenen ’s avonds (bravo-tijd), maar nog lang niet donker. De zon was zelfs niet onder en pas om kwart over tien schemerde het flink.

Domme verspilling dat die lampen dan aan staan, iets anders weet ik er niet van te maken.

Naschrift 20 december 2014

Gisteren om ca. 12:45, de A12 iets voorbij Gouda in de richting Utrecht, in de buurt van kilometerpaaltje 32,0: honderden hoge lichtmasten aan. Zicht: prima, licht: helder, bewolkt maar met dunne wolken. Effect elektrisch licht: geen. Maatschappelijk rendement: negatief.

Zoals ik helemaal aan het begin van mijn artikel al vertelde, rij ik helemaal niet vaak auto. Maar vrijwel elke keer als ik dat wel doe, kom ik weer die zinloos overdag brandende lampen tegen. Dat wijst erop dat dit een probleem op zeer grote schaal is. En de wegbeheerders doen er kennelijk niets aan.

Waarschijnlijk niet onder de verantwoordelijkheid van wegbeheerders, maar van oliemaatschappijen: nutteloos ingeschakelde listmasten op parkeerplaatsen bij tankstations, die dat kennelijk standaard 24 uur per etmaal zijn. Bijdrage aan de veiligheid: geen, want het verschil in verlichtingssterkte is volstrekt verwaarloosbaar, dus praktisch bekeken: nul.

Denk nou eens na, mensen. Uit die dingen, als er al licht genoeg van de zon komt. En dat is overdag: altijd, ook als het bewolkt is.

Naschrift 24 december 2014

Gisteren tijdens weer een mijn spaarzaam voorkomende tripjes naar de buitenwereld: meteen weer op drie plekken nodeloze overdagverlichting gezien. O.a. diverse wijken van Zevenaar, over een gebied van vele kilometers, de hele ochtend en vroege namiddag.

De andere twee plekken meer langs snelwegen, ik ga het niet eens meer opschrijven, het haalt toch niks uit.

Naschrift 11 mei 2015

Die weg bij Maastricht naar het zuiden (Luik), die nog steeds van snelweg opeens overgaat in een weg met stoplichten dwars door een jaren 1950 nieuwbouwwijk. Ze zijn al jaren bezig er iets aan te doen, nu wordt er kennelijk een tunnel gebouwd. Ergens in 2016 klaar, stond op een bord, als ik het zo snel goed gezien heb. Goed initiatief.

Maar daar stonden dus rond 1 uur ’s middags, bij stralende zon, kilometers lang tientallen, zoniet honderden hoge natriummasten nutteloos stroom te slurpen. ’s Avonds en ’s nachts heeft dat zin, ja, om een wat rommelige situatie (geen verwijt, gaat nou eenmaal niet anders) helder en dus veiliger te maken.

Maar overdag heeft dat echt geen enkel nut, omdat die lampen tegen de zon niet op kunnen en geen enkele significante toevoeging aan de verlichtingssterkte meer kunnen bewerkstelligen. Maar ze verbruiken met z’n allen wel veel stroom, wat uiteraard ook geld kost.

Wat raar toch dat alleen ik dat maar begrijp en die aannemers of wegbeheerders niet! Ik leef in een rare wereld. Maar het is niet anders en ik moet het ermee doen.

Naschrift 2 juni 2015

Afgelopen zondag, 31 mei rond 12:30B, kwamen we daar weer langs, nu in noordelijke richting, van Luik via Maastricht naar Eindhoven. Weer honderden zinloos brandende natriumlantaarns, bij helder daglicht ondanks de bewolkte hemel. Voegt niets toe aan de zichtbaarheid, kost wel energie en geld en draagt bij aan de CO2-uitstoot.

Ik zag nu ook namen. Het heet daar knooppunt Europaplein en verderop knooppunt Kruisdonk. Het hele verbeterproject heet ‘de groene loper’ en daar is een website van. Te zien is o.a. hoe de gebruikelijke Nederlandse politiek en bureaucratie de zaak enorm heeft vertraagd.

Er is ook aandacht voor duurzaamheid, waaronder energie, maar van licht en zintuigfysiologie (logaritmische ooggevoeligheid) snappen ze daar kennelijk gewoon niks. Jammer.

Toegegeven: de verlichtingsenergie zal vast maar een fractie zijn van de bouwenergie van o.a. de tunnel. Maar alle beetjes helpen.

Update: ik ontving antwoord, dat het vooral met diefstalpreventie te maken heeft. Zit wat in.

IJsselstein

Zondag 6 december 2015, 13:00 – 14:00, IJsselstein, diverse wijken, alles aan.

Zeist

27 april 2016, een weg bij Zeist richting Bilthoven. Alles aan. Op Koningsdag. Iedereen heeft vrij, en dan gaan ze de lampen controleren en daarom moet alles branden. Geloof jij het?

IJsselstein

11 april 2017, heel IJsselstein (prov. Utrecht), duizenden lampen zinloos aan. ’s Morgens gingen ze niet uit. Pas rond half 8 ’s avonds wel. Het was een prachtige zonnige lentedag – hoewel de frisse wind een jas nog wenselijk maakt. Totaal nutteloze, ergerlijke verspilling, op kosten van ons allemaal, in geld en in CO2.

Als het al om controleredenen zou zijn: dat hoeft helemaal niet, het publiek kan en zal eventuele kapotte exemplaren zelf wel melden, geheel onbezoldigd: dat kan namelijk hier.

Het is nu 20:41 en zojuist zijn de straatlantarens weer ingeschakeld voor de nacht. Het is inderdaad aan het schemeren. Dat ze overdag ook gebrand hebben is dus niet een kwestie van een in de war geraakte schakelklok geweest, maar het was een bewuste schakelactie. Naar mijn mening tevens: een bewust en opzettelijk gemaakte fout.

Ik wil echt dat dit stopt.


Echt kapot

9 mei 2017, toen er eens wel echt een lamp kapot was, anderhalve dag geleden gemeld op de site, en ja door, er komt een wagen met hoogwerkerbak, mannetje erin die een nieuwe tl-buis erin doet. Kennelijk niet nodig om alle andere lampen aan te doen om te testen of hij echt kapot was en het nu wel doet.

Het kan dus wel!


Copyright © 2013–2017 R. Harmsen. Alle rechten voorbehouden, all rights reserved.

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden