Toch blij

Opening

Vanmiddag weer naar het nieuwe deel van het stadcentrum geweest. Gisteren ook al, toen alleen, nu samen. Het is nog niet helemaal af, er wordt nog druk gebouwd. Kranen, betonmolens, hekken.

Het is prachtig. Groot plein, nieuwe ruime winkels eromheen. Een moderne bouwstijl. Een trap als een Romeins amfitheater, waarvan ik dacht – toen alles nog in aanbouw was en je door een bouwhek glurend al wat kon zien – dat het de ingang van het nieuwe gemeentehuis zou worden. Maar het blijkt een soort koopgoot, een beetje als die beroemde in Rotterdam, maar dan anders van vorm. Er is een ingang van een grote Jumbo-supermarkt en ook een toegang naar een parkeergarage.

Apparaten

Een opvallende nieuwe winkel is Saturn. Gigagroot. Van elk artikel, zeg fotocamera’s, filmcamera’s, thuisnetwerkapparatuur, koffiezetmachines van elk van de bekende moderne merken (welke weet ik even niet, wij hebben zo’n ding zelf thuis niet); noem maar op: steeds een hele gang van wel 13 of 17 meter (ik heb het niet gemeten, maar zo voelt het).

Voor een deel overlapt het assortiment met Staples Office Centre, dat echter kilometers verderop zit en zich op de zakelijke markt richt, niet op particuliere consumenten.

In het centrumwinkelcentrum zal de oude vestiging van Expert wel flinke concurrentie krijgen van Saturn. Expert is nu tijdelijk dicht, maar wordt over een tijdje elders heropend, stond erop, in een nieuw gedeelte dat nu nog niet afgebouwd is. Ik ben benieuwd hoeveel groter, mooier en moderner die winkel wordt dan de inmiddels erg gedateerde oude.

De winkel Saturn deed me sterk denken aan de Portugese winkels met de naam Worten. Soortgelijk assortiment, maar meestal wat minder groot. De naam van die keten is merkwaardig: voor zover ik weet zitten die winkels alleen maar in Portugal, hoewel je zou verwachten dat de naam uit een ander land stamt. Over de herkomst van die naam heb ik tot nu toe nooit iets kunnen vinden.

Boeken

De oude winkel van boekhandel Manschot (Libris) is ook dicht en gisteren kon ik de nieuwe nog niet vinden. Vandaag bleek dat ik gisteren een deel van de nieuwbouw gemist had. Daar zit de nieuwe boekwinkel wél. Groot, ruim, overzichtelijk. Ik ga er zeker nog eens terug om langer te kijken.

Vreemde associatie: hij deed me denken aan de Duitse plaats Neuwied (in de buurt van Koblenz): daar is een brede, rechte winkelstraat (die dus niet lijkt op ons speelser opgezette nieuwe winkelparadijs), met net zo’n soort boekhandel.

(Wat heeft een mens te zoeken in Neuwied, of all places? Doet er niet toe, ik was daar gewoon een keer. Zulke dingen gebeuren, je doet er weinig tegen.)

Groen

Iets verderop is wat vermoedelijk het nieuwe theater of de bibliotheek gaat worden. (Er zijn maquettes van geweest, maar die heb ik nooit bekeken.) Eerder zagen we dat gebouw, van binnen en van buiten, toen er een theatervoorstelling in was. De bouw was nu uiteraard veel verder gevorderd, met veel groene accenten: groene buitentrappen met groene overkappingen, boompjes in een soort balkons. Een bijzonder gebouw. Nog niet af, dat schijnt november te gaan worden, of was dat het nieuwe gemeentehuis?

Naast dit nieuwe gebouw, met uiteraard een architectuur van de jaren 2010, staat nog steeds het oude politiebureau, zichtbaar daterend van begin 1980er jaren. Wel een scherp contrast. Nieuw is mooier, in dit geval.

Zeker weer van onze centen?

Over dit nieuwe stadscentrum is jarenlang gesoebat. Verkenningen, plannen, meningsverschillen, publieksvoorlichting, verkiezingen, budgetten, crisis, geldgebrek, banken, V&D die een warenhuis zou bouwen maar toch weer niet. We hebben het een beetje gevolgd maar grotendeels niet meer. Gevoel: het zal allemaal wel.

Als rechtgeaarde oerconservatieve vrek (nou ja, beetje overdreven, maar toch) heb ik me lang afgevraagd of dit nou allemaal wel zo nodig was. Er is toch al een stadscentrum? En zo oud is het ook niet. Moest daar nou wel zo veel geld tegenaan? Voor een deel snapte ik het wel: het gemeentehuis en sommige kantoren voldeden niet meer aan de ARBO-wetten en er zat asbest in. Maar toch, zo veel overhoop gooien?

Maar nu ik heb gezien hoe het geworden is (althans het deel dat al af is), ben ik er wel blij mee. Ook mijn vrouw was enthousiast (ik hoop dat ze me ditmaal toestaat ook voor haar te spreken).