9 en
Opeens was mijn radio kapot. Na nog wat pogingen hem weer aan de praat te krijgen, heb ik op 18 augustus een nieuwe besteld bij Conrad.nl, een van oorsprong Duits winkel- en postorderbedrijf dat ook in Nederland online met een zeer ruime sortering zaken doet.
De betaling verliep heel comfortabel via iDeal. Daarmee betaal je vanaf een online winkel via elektronisch bankieren van je eigen Nederlandse bank. Erg handig, ook omdat de leverancier vrijwel meteen zijn geld heeft, en daarom soms betere voorwaarden biedt. Zo scheldt Conrad bij betaling via iDeal de verzendkosten kwijt.
Bij de betaling kreeg ik van Postbank.nl (pardon, dat mag ik niet meer zeggen, het is nu alleen nog ING) uiteraard, zoals gebruikelijk, een TAN-code toege-sms't. (Jazeker, zo schrijf je dat officieel.)
De letters TAN in het begrip TAN-code zijn afgeleid van Transactie-Autorisatie-Nummer. Het is een eenmalig te gebruiken nummer, dat bijvoorbeeld op een toegezonden lijst staat (dat systeem is inmiddels afgeschaft) of per sms wordt toegezonden.
Het nummer is vertrouwelijk, omdat daarmee het uitvoeren van een betaling wordt mogelijk gemaakt. De bedoeling is uiteraard dat alleen de rekeninghouder dat kan. Omdat de code voor eenmalig gebruik is, heeft die na afloop geen betekenis meer, zodat ik de TAN-code hier veilig kan vermelden, zonder dat kwaadwilligen er iets mee kunnen.
Bij de betaling voor de aankoop van mijn nieuwe radio was het volgnummer 555, en de TAN-code luidde 747474!
Dat kan geen toeval zijn! 555 was namelijk, en is ook nu nog, lees ik, het typenummer van een beroemde timerchip. En 74 is het begin van de nummers van een chipserie van de elektronicafamilie TTL. Twee verwijzingen dus naar elektronica, en een radio zit daar vol mee.
Wat nog sterker is (bedacht ik me een dag later, toen ik het voorval met iemand besprak), 1974 is het jaar waarop ik mijn studie aan de HTS begon, met als studierichting Elektrotechniek, waaronder ook het vak Elektronica.
Dit is een teken. Er begint nu een nieuwe fase in mijn leven, waarin die nieuwe radio een positieve rol zal spelen. De voorzienigheid, of God zelf, heeft er daarom voor gezorgd dat deze unieke combinatie van volgnummer, TAN-code, beginjaar en aangekocht product zich voordeed.
Ik weet het zeker.
Ik heb een zweverige, irrationele, emotionele kant in mijn karakter die maakt dat ik het bovenstaande oprecht kan geloven.
Gelukkig heb ik tevens een rationele, koele, nuchtere, redenerende kant in mijn karakter, die mij vertelt dat het voorval puur toeval is en niets betekent.
Het TAN-volgnummer heeft 3 cijfers en wordt oplopend verbruikt. Eén keer in de duizend wordt het nummer dus vanzelf 555. Als je jarenlang elektronisch of online bankiert, zoals ik (ik heb Girotel met inbelmodemtoegang ook nog meegemaakt) komt dat nummer dus van tijd tot tijd een keer voorbij.
De 6 cijfers van de TAN-code zijn ongetwijfeld random. Er zijn een miljoen mogelijkheden en elke combinatie heeft evenveel kans. 747474 zal dus vroeg of laat ook een keer optreden.
Ter vergelijking: het getal 666 uit Openbaringen zou je door een bepaalde rekenformule als voorspelling van Hitler kunnen opvatten. In werkelijkheid is het puur toeval en betekent het niets, zoals ik jaren eerder liet zien.