Dit was het nieuws niet (LLiNK)

Datum recensie:

Flamingo’s en vliegtuigen

Er was ook een onderwerp in deze aflevering – toegegeven, bij nogmaals kijken blijkt het minder erg verknipt dan ik eerst dacht – over een natuurgebied ten zuidoosten van Lissabon. Er wonen onder andere flamingo’s en dolfijnen. Er werd geklaagd over overvliegende vliegtuigen. (Zou dat wel zo erg zijn? Wilde dieren wennen toch wel aan zulke dingen? Maar dat terzijde.)

Dit was nu eens een mooie gelegenheid geweest wat dieper in te gaan op zaken die juist voor omroep LLiNK interessant zijn. Want waarom komen daar vliegtuigen over? Omdat de luchthaven Portela niet ver schuin ten noorden van het natuurgebied ligt. Op deze kaart/satellietfoto is te zien dat de start- en landingsbanen zo liggen dat de vliegtuigen vaak min of meer noord-zuid zullen vliegen.

Die luchthaven ligt daar slecht. Er liggen aan diverse kanten woonwijken vlakbij. Waarschijnlijk daarom, en minder vanwege de flamingo’s, zijn er al jaren plannen om een nieuwe nationale luchthaven te bouwen bij Ota. Daar is veel meer ruimte en minder overlast, maar dat nieuwe vliegveld komt dan wel zo’n 55 autokilometers noordelijker dan de hoofdstuk Lissabon.

Snelle treinen

Oplossing: de nieuwe luchthaven wordt aangesloten op bestaande en uit te breiden snelle treinlijnen. Deze verbinden nu al Lissabon en Porto, maar zullen dan ook snelle aansluiting op luchtverbindingen bieden. Er zijn ook plannen voor snelle treinen naar Spanje en daarmee de rest van Europa. Deze hogesnelheidstreinen zijn weliswaar niet zo snel als bijvoorbeeld de Franse TGV, maar toch wel modern en snel.

Metro

Overigens is een andere grote Portugese luchthaven, die van de noordelijke stad Porto, een jaar of wat geleden aangesloten op het sterk uitgebreide metronet daar. Toen ik in 2004 de stad bezocht was er nog een busrit van zo’n drie kwartier nodig om in het centrum te komen.

Ik had natuurlijk ook een taxi kunnen nemen. Het voordeel van een bus is dat je iets meemaakt van het echte leven van mensen die er wonen. Die bleken ook heel vriendelijk, ze waarschuwden me toen ik eruit moest (later bleek dat dat gewoon bij het eindpunt was, maar dat wist ik niet zeker), wat handig was, omdat het aangegeven eindpunt van de lijn, genaamd Areeiro, op typisch Portugese wijze niet op mijn tevoren al eens aangeschafte stadskaart voorkwam. Zulke dingen vinden ze in Portugal logisch. Dat maakt het eigenlijk juist een leuk land.

Wens

Waar ging deze recensie ook weer over? Ik ben een beetje de draad kwijt. Maakt niet uit, we zijn toch aan het eind. Ook van het jaar, bijna. Alvast de beste wensen voor 2008!