Dit was het nieuws niet (LLiNK)

Datum recensie:

Slecht programma

Ik val maar meteen met de deur in huis: ik vond het een slecht programma. Welk programma? ‘Dit was het nieuws niet’ van omroep LLiNK, uitgezonden op 27 december 2007. Het is hier nog te bekijken.

Prima mensen en thema’s

Aan de onderwerpen lag het niet, die waren belangrijk en interessant en passend bij de identiteit van deze jonge omroep.

Aan de presentatoren en gasten lag het ook niet. Het waren er erg veel en enkele kende ik van andere programma’s. Ik noem Dolf Jansen, Floortje Dessing, Edo Brunner, Bas Westerweel, Vincent Bijlo, Froukje Jansen, Sara Kroos, Arnold Karskens en Harmke Pijpers. Allemaal (als mijn indruk juist is) interessante, leuke, sympathieke en integere mensen.

Mis

Wat was er dan wel mis met het programma? De chaos, de veel de korte items, de flitserigheid, het totale gebrek aan aandacht en diepgang.

Edo Brunner vloog de halve wereld over om zijn held Al Gore niet te ontmoeten, want die had geen tijd voor hem. Een volkomen zinloos, geld en energie verspillend item, dat bovendien niet eens leuk was. Dit ondanks dat Edo Brunner zelf dat vaak wel is.

Er was een item over palingen. Moedig dat LLiNK dit onderwerp durft te behandelen. In feite worden deze dieren op een verschrikkelijke manier doodgemarteld. Ik had daar al eerder over gehoord, en naar mijn mening zou de palingrokerij daarom meteen verboden moeten worden. Maar geen omroep of tijdschrift dat er aandacht aan besteed, waarschijnlijk omdat ze bang zijn de economische belangen van delen van hun achterban te schaden, en zo impopulair te worden.
De Nederlandse media zijn nog altijd in zuilen ingedeeld, of ze nou levensbeschouwelijk of commercieel zijn.

LLiNK behandelde deze kwestie dus wel, maar dan op zo’n rommelige, flitserige en fragmentarische manier, dat ik me niet kan voorstellen dat ook maar iemand er iets van begrepen heeft.

Het terugkerende onderdeel ‘The battle’ was alleen maar irritant en volkomen zinloos. De onderwerpen en de debatteerders waren prima, maar tegen de tijd dat de kijker tussen het geschreeuw door had kunnen horen waar het “debat” over ging, was het al weer afgelopen. Schrappen dat onderdeel, is mijn advies, voor als er meer afleveringen van het programma ‘Dit was het nieuws niet’ komen.
Als het onderdeel niet geschrapt wordt, maak het dan veel langer, zodat het iets voorstelt en ergens over gaat.


Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden