Minachting van de rechtbank

Vertoning

Een beschamende vertoning. Dat vond ik het, de zogenaamde rechtszaak waarvan hier beelden te zien zijn. Links naar het filmpje staan o.a. hier (Barracuda) en hier (Micha Kat, Klokkenluideronline).

De rechtszaak had over iets met huurschulden zullen gaan, met als partijen een woningbouwvereniging en een huurder die zijn huur niet betaald heeft. Hoe het precies zit, is uit het filmpje niet op te maken, omdat de rechter aan een inhoudelijke behandeling niet toekwam.

Dit doordat een van de gedaagden, ene Karel B. (maar volgens de rechter schijnt hij officieel eigenlijk o.a. Charles te heten, als ik het goed verstaan heb), een enorm zwamverhaal begon, samen met een zogenaamde gemachtigde in neptoga, in welk verhaal hij kort gezegd de bevoegdheid van de rechter in twijfel trok.

Geduld

Rechter Terwee werd door Steven Brown aangeduid als “Rechter-Beul Terwee”. Micha Kat noemde haar (zie eerdere link) een “corrupte rechter” en hij stelde (ik citeer letterlijk maar zonder de schreeuwhoofdletters): “[...] nu ook rechter Terwee in het rijtje van satanische heksen van de Amsterdamse rechtbank [...]

Het is goed dat deze zitting (met toestemming) gefilmd is, door de mensen achter Vitalifeiten. Want wat ik zie, is niet een “beul”, geen “corrupte rechter” en al helemaal geen “satanische heks”; maar wel een uiterst vriendelijke, zeer begripsvolle, eindeloos geduldige vrouw, die ruim 22 minuten lang (1m40s – 24m14s) de flauwekul van die mensen aanhoort en er ook nog serieus op in blijft gaan. Pas als de tegenpartij het zat is, kapt ze het af. Of nee, nu ik nauwkeuriger kijk, gaat het dan nóg eens minutenlang door.

Nu moet het in principe natuurlijk ook zo. In een rechtszaak tussen twee partijen die een geschil hebben, moet de rechter beide partijen aan het woord laten en aandachtig en goed luisteren naar wat ze te zeggen hebben. Hoe onzinnig dat eventueel ook is, de rechter moet luisteren en elk standpunt in overweging nemen om tot een onpartijdig oordeel te komen.

Misbruik

Maar in dit geval is duidelijk dat B. en consorten gewoon misbruik van het recht maken. Zij zijn niet serieus bezig om hun recht te krijgen, ze zitten gewoon te zieken en te zeiken, ze proberen op een kinderachtige manier de rechtsgang te verstoren.

En op een beledigende manier ook. Een burgerarrest van een onafhankelijk rechter die niks verkeerd doet, hoe haalt iemand het in z’n zieke kop!?! De rechter mag het zelf uiteraard zo ondiplomatiek niet zeggen, maar ik als columnist wel.

Contempt

Uit dit interessante artikel, door Arnoud Engelfriet op 27 april 2012 gepubliceerd op zijn site Ius Mentis, heb ik geleerd dat een Angelsaksisch concept als Contempt of court in de Nederlandse rechtspraak niet bestaat.

Maar als ik bovengelinkt filmpje zie, dan denk ik: misschien wordt het eens hoog tijd het dan maar in te voeren. Want wat ik zie is precies dat: minachting van de rechter, minachting van de rechtbank. Minachting van het recht en van de rechtsstaat ook.

Dat hoeven we als maatschappij niet te pikken. Het zou goed zijn als de rechter, ook in Nederland, zou beschikken over machts­middelen om lieden als Karel B. aan te pakken. Na een paar zinnen te hebben aangehoord zou de rechter zo iemand dan voor een duidelijke keus kunnen stellen: zich gedragen, of anders gearresteerd en afgevoerd worden op verdenking van minachting van de rechtbank, waarop van mij dan best een paar maanden gevangenisstraf mag staan.

Dan had deze zaak niet langer dan 10 minuten hoeven duren: één partij uit de zaal verwijderd, behandeling bij verstek, uitspraak, klaar, volgende zaak. Er waren nog 15 soortgelijke huurrechtkwesties te behandelen. Beetje tempo maken, we hebben niet de hele dag de tijd.

Rechtspraak is duur, maar belangrijk, die moet er dus zijn en mag geld kosten. Maar we hoeven haar niet te laten misbruiken door zogenaamde soevereinen als B., die er hun flauwe, kinderachtige spelletjes op loslaten. Afvoeren en bestraffen, zulke mensen. Anders leren ze het nooit.

Nog een

Hier nog zo’n filmpje over een soeverein mens die niet met de maatschappij wenst mee te doen. Geen officieel kenteken op de auto, waarschijnlijk geen motorrijtuigenbelasting willen betalen, maar wel rondrijden over wegen die met dat geld zijn aangelegd en worden onderhouden.

Het element ‘minachting van de rechtbank’ was hier minder duidelijk. Maar ik zie wel minachting van de maatschappij.

Dat deugt niet. Mensen die niet willen meedoen, die zich niet aan de democratisch bepaalde regels willen houden, die zich overal met lulpraatjes onderuit proberen te zwammen, die moeten aangepakt worden. Zo nodig met dwang.

En als daar juridisch de mogelijkheden toe ontbreken, dan moeten die maar geschapen worden. Een taak voor politici.


Naschrift 17 mei 2014

Via dit commentaar bij Barracuda bekeek ik (gedeeltelijk wederom) deze Youtube-filmpjes:
Ymere en de Politie brengen huisbezoek aan souverein mens
Politie en GGD bedreigen souverein mens vanwege "Wanted: Joris
Politie steelt voertuigen en ontvoert een souverein mens - deel 1
Politie steelt voertuigen en ontvoert een souverein mens - deel 2
Politie steelt voertuigen en ontvoert een souverein mens - deel 3
Politieagent blijft souverein mens lastig vallen

Indruk: niet zozeer kwade wil van deze Karel, eerder: spoort niet, zielig geval (vooral deel 2). Daarom heb ik net als Barracuda zijn achternaam door een initiaal vervangen. Het privacyaspect.

Verder valt me weer dat eindeloze geduld en die zelfbeheersing op van de Nederlandse politie. Had ik eerder gezien.


Naschrift 21 mei 2014

Soortgelijk, maar dan ten aanzien van de politie: mijn tweets. Drie zelfcitaten:

@politie moet MINDER geduld hebben, http://vitalifeiten.nl/?p=3358, na 5 minuten heeft het echt wel lang genoeg geduurd. Begrip en geduld is >>>>

@Politie Begrip en geduld is prima, maar te veel is veel en te lang is te lang. Gewoon aanpakken die lui, letterlijk en figuurlijk.

Een @Politie die met zich laat sollen, ondermijnt zijn eigen gezag.

Filmpje op Youtube hier, het tweede dat uiteindelijk leidde tot arrestatie is kennelijk weggehaald.

Luca van Dinter schijnt de geestelijk vader van dit onzinnige gedachtegoed te zijn, over soevereiniteit en “claim je naam”.

Zie ook A., over wiens ideeën ik al eerder uitgebreid schreef.


Naschrift 31 mei 2014

Zie ook Kijk zelf maar.


Copyright © 2014 van R. Harmsen, alle rechten voorbehouden.