Gotspes van Micha Kat

18–

Rondhangen

Op 12, 13 en 14 mei 2011 publiceerde Micha Kat verslagen, in tekst en video’s, van zijn bezoek aan het advocatenkantoor Korver & Van Essen. Ik schreef er de afgelopen dagen al over.

Na enige tijd verschijnt een motoragent die heel redelijk en heel geduldig de discussie aangaat met Micha Kat. Waarom eigenlijk? Maar goed, hij doet het. Bekijk desgewenst zelf de filmpjes, deel 1 en deel 2.

Het gesprek eindigt ermee dat de agent vertrekt en uit het gesprek begrepen heeft dat Kat en zijn cameraman binnenkort ook zullen vertrekken.

Een tijdje later is de motoragent terug, omdat Kat en cameraman nog steeds staan te posten bij het advocatenkantoor. Vermoedelijk hebben de advocaten nogmaals de politie gebeld, omdat ze naar huis willen maar hun kantoor niet kunnen verlaten zonder te worden lastiggevallen door Kat.

De agent heeft versterking geregeld, en Kat wordt (zonder enig geweld, zelfs zonder veel aandrang van politiezijde, Kat werkt mee en is rustig) in een politiewagen gezet en naar een nabijgelegen politiebureau gebracht.

Daar wordt hij al snel weer vrijgelaten, omdat de agenten hem eigenlijk niets ten laste weten te leggen.

Naar eigen zeggen van Micha Kat stelde het hele gebeuren in feite niets voor en hebben de agenten zelfs hun excuus aangeboden. Kijk maar:

Verdraaide weergave

Dan hoe Micha Kat het in zijn hysterische verteltrant voorstelt. Dat is totaal anders dan hoe we zelf hebben kunnen zien dat het echt gebeurd is.

Alleen al de titels van de stukjes: “Horror op de Herengracht, de beelden”, terwijl er helemaal geen horror te zien is, alleen maar rustig en beheerst optreden, van alle betrokkenen, inclusief Kat zelf.

Na het (naar eigen zeggen tegen zijn gewoonte in) roken van een stevige joint vervalt hij twee keer in wat ik met een Hebreeuws/Jiddisch woord niet anders kan betitelen dan een gotspe.
(Of in Amerikaans Engels: chutzpah. De daar beschreven in het Jiddisch ontwikkelde positieve connotaties van het woord bedoel ik beslist niet.)

Het cannabisgebruik zou een excuus kunnen zijn, misschien ga je daar rare dingen van zeggen. Ik heb dat spul zelf nog nooit gebruikt, dus ik kan niet uit ervaring spreken. Maar dan nog: het zit twee keer uitgebreid in het filmpje, dat is gemonteerd en later bewust op Youtube gezet en ingebed in het artikel. Dan beschouw ik die uitspraken en de publicatie daarvan als een bewuste, weloverwogen keus.

Eerste gotspe

Ik citeer/transcribeer Micha Kat letterlijk uit deel 2 (ook hier te zien), vanaf tijdstip 3:02

Nog maar een paar uur geleden zijn wij gearresteerd, ben ik gearresteerd, terwijl ik gewoon met mijn cameraman Erik Donk, stond te wachten voor advocatenkantoor Korver & Van Essen, om Richard Korver en Mariëlle van Essen een paar hele basale, simpele journalistieke vragen te stellen.
[...]
Ik werd dus gewoon gearresteerd, ik ben afgevoerd, als een crimineel, ik ben in de cel gegooid, het is ongelofelijk, alleen maar omdat Richard Korver, de pedoadvocaat, de politie gebeld heeft, die kwamen twee keer langs ze hebben mij gewoon opgepikt, als een Jood, als mijn voorouders in de Tweede Wereldoorlog werden weggevoerd naar de concentratiekampen, zo werd ik weggevoerd, hè, door de politie anno 2011, naar de politiecel. Terwijl ik geen enkel delict heb gepleegd, geen enkel vergrijp heb gepleegd. En nu zien we, mensen, nu zien we de pedomaffia, hè, hè, in function. Dit is de pedomaffia! En dat is ook het bewijs, dat Richard Korver, zelf, direct deel uitmaakt van die pedomaffia!

Mijn mening

Ik weet niet of je zelf een Joodse achtergrond moet hebben om hierover te mogen oordelen. Ik heb die bij mij weten niet. Hoe dat ook zij, ik zeg nog maar een keer ronduit mijn mening hierover:

Ik vind het een grof schandaal dat Micha Kat het zeer rustige, redelijke en geweldloze optreden van de Nederlandse politie tegenover hem durft te vergelijken met hoe de nazi’s in de Tweede Wereldoorlog Joden afvoerden naar de concentratiekampen.

Tweede gotspe

En hup, even later doet hij het gewoon nog een keer. Dat mag allemaal gewoon, het geeft niks, we wonen in een vrij land. Steek nog een joint op en flap alles er maar uit, Micha!

Letterlijk citaat vanaf tijdstip 13:30:

Maar Micha Kat, die staat gewoon, met z'n armen over elkaar, geen infiltraties, geen bommen, niks van dat al, staat gewoon over elkaar te wachten, tot de pedoadvocaat, Richard Korver naar buiten komt, hij wordt afgevoerd, als een Jood, mijn voorouders waren ook Joden, die zijn ook afgevoerd naar de naar de concentratiekampen. Ik laat me niet afvoeren naar de concentratiekampen. Joris Demmink, fuck you! Herman Bolhaar, fuck you! Het Amsterdamse politiecorps, fuck you!

Nogmaals: schandelijk. Laag-bij-de-gronds geschreeuw. Moeten we deze man dan ook nog serieus nemen? Ook al heeft hij misschien op punten gelijk? (Demmink? Westenberg? Kalbfleisch?)

Belediging

En, veel minder erg maar ook kwalijk, Micha Kat is ook nog aan het beledigen, als bij zegt (nu in deel 3; zie ook het artikel); vanaf tijdstip 4:54):

Dit is niet een keuze die je maakt, als een van de mogelijkheden te midden van vele opties, dit is gewoon twee, d’r zijn twee dingen, dit is een natuurlijke karakterstructuur die je in je hebt, hè, je kan dus eigenlijk praten over dus dan mensen die pro-establishment zijn en mensen die contra-establishment zijn, en mensen die meemarcheren met de vaandels van ‘ein Volk, ein Führer, ein Vaterland’, of de mensen die denken van ‘hé, wat raar wat hier nu gebeurt’. Dat zijn toch de twee basistypen mensen, heel globaal, weet je wel? En ik behoor dan tot die laatste toevallig, dat is één van de factoren [...].

Ik ook, toevallig, d.w.z., ik denk ook vaak ‘hé, wat raar wat hier nu gebeurt’, vooral bij het lezen op de site van Micha Kat (zijn teksten en die van zijn fans). Ik heb ook zo’n kritische karakterstructuur.

Maar ik ga niet iets afkraken omdat het van het “establishment” komt (wat een jaren 1970-woord, trouwens!) en ik ga ook niet kwalijke dingen goedpraten omdat ze van tegenstanders van het establishment komen. Ik probeer niet te vervallen in drogredenen zoals ‘Wie niet voor ons is, is tegen ons’ (met dank aan Wakkervrak voor de link!).

Ik beoordeel alles en iedereen gelijk, ik ben op zoek naar de waarheid, ik schop niet om het schoppen. Dus ben ik kritisch over Demmink, maar ook over Kat.

Volgens Micha Kat zou ik daarom achter een nazivaandel aanmarcheren? Dat ervaar ik als een grove belediging. Maar ik kan wel wat hebben, dus ik ga echt geen aangifte doen. Die lol en aandacht gun ik hem niet.

Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden