Presentatie

De dag na de inval van de Nationale Recherche bij Maurice de Hond thuis werd hij gebeld door Ernest Louwes, waarover MdH schreef:

“Een heel ontroerend moment vanmorgen. Ernest Louwes belde me heel down op. En zei me dat ik aub wil stoppen met mijn activiteiten. ‘Ze maken u net zo kapot met leugens als ze mij kapot hebben gemaakt.’ ”

Wim Dankbaar, bij wie ook een inval plaatsvond, kreeg een dergelijk telefoontje, staat in een door Maurice geplaatste e-mail (geplaatst omdat Wim zelf niets kon posten, want zijn computers waren in beslag genomen):

“Het enige dat ik nu wil zeggen is dat het eerste telefoontje vanochtend van Ernest Louwes was. Hij had het nieuws vernomen en raadde Maurice en mij te stoppen met vechten voor hem, omdat wij nu zelf te veel beschadigd worden. Ik kreeg daar een brok in de keel van. ”

Toen ik deze berichten las, dacht ik “dit gaat vast iemand verdraaien en misbruiken”. En jawel, vijf dagen later was het al zover.

Jan W. op Free Forum:

“[...]maar er gebeuren dingen die niet worden gezien door de hardcore Maurice-aanhangers maar wel door buitenstaanders. Die zien dat Maurice de Hond zichzelf de das omdoet door steeds meer instanties tegen zich in het harnas te jagen. Hij doet daarmee afbreuk aan het belang van Louwes die zit te wachten op heropening van zijn zaak, terecht of niet. Louwes begint hem ook te knijpen want terwijl hij hoopt dat Knoops' verzoek een goede kans maakt, ziet hij Maurice de Hond en Wim Dankbaar hem in de wielen rijden met hun acties.”

Nog een verdraaiing op diezelfde site Free Forum, waarin Wim N. schrijft:

“Alleen waarop Maurice nu als een ongeleid projectiel tekeer gaat, en iemand openlijk als moordenaar aanwijst.. dat kan niet. En nog wel meer kan niet, ik denk niet dat hij EL er een dienst mee bewijst. Die had hem ook al verzocht te stoppen, maar deze zaak is de egotrip van Maurice geworden en die luistert nergens meer naar.”

(N.B. Dit is gedateerd 22 feb. 2007, precies twee maanden na het kort geding waarin de rechter Maurice verbood MdJ als dader aan te wijzen, en dat heeft hij dus sindsdien ook niet meer gedaan. Maar als je vaak genoeg blijft herhalen dat Maurice dat “nu” doet en dat dat echt “niet kan”, dan gaat vanzelf iemand er vroeg of laat wel in geloven.)

Ik weet niet zeker of die opmerkingen op Free Forum gebaseerd zijn op de weergave van de beide telefoontjes van Louwes naar De Hond en Dankbaar (ben ik nu zelf suggestief bezig? misschien wel) en ik weet ook niet zeker wat Louwes er zelf van vindt: ik heb de berichten uit de tweede resp. derde hand, en Louwes zelf schijnt niet met de pers te mogen praten. Dit is ook het geval bij Holleeder, een beperking die Kamerlid Van Haersma Buma nauwkeurig bewaakt, getuige zijn kamervragen. Ditzelfde Kamerlid geeft op mijn herhaalde e-mails over de Deventer moordzaak niet eens antwoord, laat staan dat hij iets doet. Merkwaardig, die selectieve aandacht voor het functioneren van de rechtsstaat.

De opmerkingen op Free Forum, naar mijn indruk naar aanleiding van de telefoontjes van Louwes, laten voor mij wel duidelijk zien dat de presentatie van informatie heel veel verschil kan maken voor de indruk die die maakt.
Dit speelde ook bij de brief van De Hond aan Louwes waaruit Mr. Vlug op 13 november 2006 een paar zinnetjes citeerde. Na lezing van de hele brief ontstaat een heel andere indruk.

Toen ik een jaar of 17 was las ik eens een boek over ufo's *). In die tijd las ik ook graag de boeken van Erich von Däniken of over Dracula. Het ufo-boek – in bed tot een uur of half vier 's nachts gelezen, een ander deel juist heel vroeg in de ochtend toen ik niet kon slapen – vond ik heel overtuigend. Veel later dacht ik er nog eens goed over na en las ik meer, en ik geloof nu helemaal niet meer in ufo's.

Bij het lezen van Oordeel zelf in juli 2006 verging het me misschien wel net zo. Als je een heel verhaal leest met een bepaalde teneur is het gemakkelijk om daarin te gaan geloven. Daarom vind ik het goed ook te lezen wat andersdenkenden te melden hebben, zoals mensen op eerdergenoemd Free Forum, bij Peter R. de Vries, H. J. Korterink en het Openbaar ministerie. Daarom heb ik ook bewust verwijzingen naar die sites opgenomen in mijn lijst met hyperlinks.

Op Free Forum ben ik zelf laatst weer gaan meelezen en nu ook meediscussiëren. Ik vind het allemaal niet overtuigend, zeker niet de reacties op mijn argumenten.

Maar laat u door mijn mening niet beïnvloeden. Mijn advies blijft: lees zelf, denk zelf, oordeel zelf.


Noot:
Tip voor de kwaadwillende lezer:
Hier ligt natuurlijk een prachtige kans om ook mijn woorden te verdraaien, en te berichten dat ik helemaal óm ben en nu zelfs de Louwes-maffia bespot, door hun uitingen te bestempelen tot ‘ufo-gezwam’.


Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden