Afbreken

Ik zie net in een artikel via Blendle deze afbreking:

Uiteindelijk escaleerde de zaak bij een gesprek
tussen Klijnsma en Vermeulen begin januari. De Pv-
dA-staatssecretaris liet doorschemeren dat het in 2017
aflopende contract van de topvrouw niet zou worden
verlengd. Ook steunde zij de 'strategische heoriënta-
tie' van de bestuursvoorzitter maar halfslachtig. Ver-
meulen bood daarop zelf haar ontslag aan.

Dat is toch gruwelijk? Hoe kan zoiets gebeuren? Wat is dat voor software die zoiets toestaat?

Ik doe zelf op het web gewoon GEEN afbreken, nooit, behalve als er echt te veel vulwit optreedt, dan incidenteel een ­ ofwel optional hyphen. Maar dan alleen tussen de leden van een lange samenstelling, natuurlijk. En zeker NOOIT binnen een letter­woord zoals ‘PvdA’. Letter-woord, niet let-terwoord.

En in een samenstelling van een letterwoord met een ander woord, zoals “PvdA-staatssecretaris” is de aangewezen plek om af te breken natuurlijk dat verbindingsstreepje tussen de delen.

Heoriëntatie”, wat is dat? Zou die tikfout indirect de oorzaak zijn? Daardoor kon de software niet afbreken op de voor de hand liggende plaats, her-oriëntatie? Of desnoods, maar wat mij betreft liever niet, heroriën-tatie. Maar dan nog, dat mag nooit een reden zijn om midden in ‘PvdA’ te gaan afbreken.

En nog beter, zo’n tikfout is makkelijk te vinden en verbeteren.

PS Het hele stuk is trouwens een beetje sloppy geredigeerd:

2.4 miljard gaat naar zorgregelingen, dat is voornamelijk pgb 34 tot 35 miljard gaat naar de aow, voor zo'n 3,3 miljoen aow-rechthebbenden 3.2 miljard gaat naar kinderbijslag in binnen- en buitenland, voor 3,4 miljoen kinderen 4 miljard gaat naar andere regelingen, zoals de anw-regeling (de nabestaandenwet).

Ontbrekende interpunctie, of een oorspronkelijke opsomming die er nu als één doorlopende alinea staat; gemixte decimale punten en komma’s. Rechte apostrof.

Jammer.