Op 23 oktober 2023 werd het infraroodpaneel bezorgd, geleverd door Smartwares Safety & Lighting BV, besteld via bol.com. Merk Princess, type SMART Infrared Panel Heater 350. De afmeting is 60 bij 60 cm.
Ik lees handleidingen altijd wel vooraf, maar er stond nauwelijks iets in, in enorm veel talen, dus daar was ik snel klaar mee. Hoe je de pootjes moest monteren, dat haalde ik er wel uit. Met een kruisschroevendraaier twee schroeven los, pootjes eraan, weer vastdraaien. Simpel. Bevestiging aan de muur is ook mogelijk, daarvoor zitten aan de achterkant vier beugels.
Stekker in het stopcontact, rode schakelaar op 1, dus ‘aan’, en op het bedieningspaneeltje, het symbool ‘aan’ ⏻ aangetipt. En al na een paar seconden voelde ik de aangename warme straling van het paneel komen. Meteen een succes, want daar heb ik hem voor gekocht: de centrale verwarming uit of niet te hoog, en gericht dat infrarood (IR), zodat het ook bij 17 of 18 graden Celsius niet koud lijkt.
Behalve de toets voor aan/stand-by is er ook een timertoets (niet nodig, ga ik niet gebruiken) en een wifi-toets. Daar kom ik straks nog op terug.
Daar tussenin zit een min- en een plustoets, voor de temperatuur en voor de timer. En daar ging het mis. Die werken namelijk bij ons exemplaar niet. Beide toetsen doen soms iets, maar meestal niets. Als de plus het al doet, werkt die als min. Onduidelijk of het een software- of hardwareprobleem is. Misschien is het apparaat alleen maar met de app getest, en heeft nooit iemand de handbediening geprobeerd? Is alleen ons apparaat defect, of zijn ze het allemaal?
Na heel veel pogingen kwam de streeftemperatuur, die in het begin op 37 graden Celsius stond, steeds lager, omdat geen van de knoppen, de zeldzame keren dat er een werkte, de temperatuur kon verhogen. Uiteindelijk was ik bij 3 graden, en deed het infraroodpaneel natuurlijk niets meer.
Trouwens onduidelijk waar die streeftemperatuur mee vergeleken wordt: met die van het paneel? In de display stond bijvoorbeeld (later, na aan de praat krijgen van de appbediening) 28 graden, terwijl het paneel duidelijk veel warmer was. Moet ook, om een beetje straling te krijgen. De ruimtetemperatuur dan? Die was volgens de thermostaat van onze centrale verwarming 19 graden. Klopt dus niet, blijft onduidelijk.
Hoe dan ook, ik wil het paneel zonder app kunnen bedienen, gewoon met knoppen. We hebben in feite een defect apparaat opgestuurd gekregen. Terugsturen dan maar? Dat vind ik zo’n gedoe. En slecht voor het milieu en de economie. En wie zegt dat een vervangend exemplaar wel een werkende plus en min heeft? Als gezegd, misschien is dat wel nooit getest.
Dan toch maar de app. In de Playstore van Google zoeken met Princess. Krijg je eerst een heleboel kinderspeelgoed te zien, maar vrij snel gelukkig ook “Princess Home” van de Smartwares Group.
Downloaden en installeren. Minutenlang een scherm met niets erop, zoals gebruikelijk bij het door mij als uiterst gebruikersonvriendelijk ervaren Android. Geen enkele indicatie van wat de situatie is. Is de boel vastgelopen? Moet ik iets doen? Wordt er iets gedownload of geïnstalleerd? Moet ik wachten? Hoe lang ongeveer? Hoeveel procent van wat er te doen is, is er al gedaan?
Dat mag een Android-gebruiker allemaal niet weten. De gebruiker wordt dom gehouden, net als in Windows. Android is een Linux-variant van Google, maar zonder het Linux-gevoel, dat bijvoorbeeld Linux Mint op een laptop wel heeft. Heel onaangenaam, vind ik Android.
Toen ik na 10 minuten maar weer eens op mijn telefoon ging kijken, bleek de app er dan toch op te staan. Soms valt het mee.
Om de “Princess Home”-app te kunnen gebruiken, moet je eerst een account aanmaken, met een e-mailadres en een wachtwoord. Ik vind dat onacceptabel. De app dient om in mijn eigen huis via mijn eigen netwerk en Wi-Fi mijn eigen apparaat te bedienen. Daar heeft de fabrikant of leverancier niks mee te maken.
Een e-mailadres is een persoonsgegeven. In de EU geldt de AVG, de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dat is de Europese ‘privacywet’. De AVG bepaalt, kort gezegd, dat persoonsgegevens alleen verwerkt mogen worden als daar een goede reden voor is. Die is er hier naar mijn mening niet: een account maken is niet nodig, de app zou prima kunnen werken zonder account, binnen mijn lokaal thuisnetwerk, zonder contact met het internet voorbij mijn router.
Ik ben geen jurist, dus misschien zie ik het verkeerd. Arnoud Engelfriet is wel een jurist. Hij heeft meen ik wel eens over het onderwerp geblogd, maar ik weet niet meer waar en ik ga het even niet opzoeken. Het kan zijn dat zijn conclusie een andere was dan de mijne.
Goed, toch maar dat account gemaakt, wat kan mij het eigenlijk schelen, ik ben zelf niet zo’n privacyfreak.
Nu nog het infraroodpaneel koppelen aan het netwerk. Logisch dat dat nodig is, anders is het niet vanaf de telefoon met de app bereikbaar.
Dat bleek een enorm getob. Ook onduidelijk wat er nou eigenlijk gekoppeld wordt: het apparaat aan het netwerk, of de telefoon aan het apparaat? Via Wi-Fi, of toch via bluetooth (af en toe kwam de suggestie dat in te schakelen), of via WPS door knoppen in te drukken?
De app bleef zeuren over 2,4 GHz, dat ik niet zou hebben, alleen 5 GHz. Het paneel kan alleen 2,4 GHz. Het staat me bij dat ik het allebei heb aanstaan, maar dat is lastig na te gaan, omdat de Deco-extenders indertijd ook met zo’n moeizame app geconfigureerd moesten worden op het priegelschermpje van een smartphone.
Ik heb nog de 2,4 GHz van het glasvezelmodem aangezet, en toen lukte het nog steeds niet. Ondertussen was mijn vrouw thuisgekomen, en die kreeg de Princess Home-app op haar modernere telefoon, en even later ook tablet, wel aan de praat. Daarmee de streeftemperatuur weer hoger dan 3 graden gezet, hoog genoeg zodat het paneel iets ging doen. Weer die fijne, weldadige warmte, die je lijf van binnenuit lijkt te verwarmen, zonder dat de lucht warm hoeft te zijn.
Daarvoor hebben we het ding gekocht. Toen besloten het, hoewel het strikt genomen technisch kapot is door die niet-werkende plus- en min-toets, niet terug te sturen maar te houden. Die hele temperatuurinstelling interesseert me ook eigenlijk niet. We laten die hoog staan, ze wordt onthouden ook als de stroom eraf is, en verder zet ik het paneel gewoon naar behoefte aan en uit, met de toets voor stand-by, of met de rode aan-uit-schakelaar. Zo simpel. Bewezen technologie anno 1910 of zo. Apps en network connectivity zijn helemaal niet nodig.
Een verrassing: uren later bleek de app op mijn oude telefoon toch ook het infraroodpaneel wel te kunnen zien, en dus bedienen. Waarom dan eerst, hardnekkig en meerdere keren, die rare foutmeldingen over 2,4 GHz?
Check: heb ik soms op mijn router/modem de 2,4 GHz nog aanstaan? Normaal zet ik de Wi-Fi daarvan helemaal uit, omdat onze draadloze toegang door de Wi-Fi-extenders van Deco wordt verzorgd. Nee, de Wi-Fi van het modem staat uit. En de app doet het wel. Raar.
O, en ik vind net toch een manier om in die Deco’s te kijken, met Linux op de laptop in de browser zonder app en zonder smartphone, zoals het hoort naar mijn mening. Zowel 2,4 GHz als 5 GHz Wi-Fi staan aan. Ik heb niets veranderd, dus op 23 oktober stonden ze ook aan. De foutmeldingen over 2,4 GHz van de Princess Home-app waren dus onterecht en onbegrijpelijk.
We hadden nooit eerder iets met infrarood gehad, en vroegen ons af hoe het veilig kon zijn. Googelen leverde op dat panelen temperaturen van wel 70 graden kunnen bereiken, maar dat aanraken toch geen brandwonden oplevert. Hoe kan dat?
Weet ik niet. Maar het kan. Als je met je hand met paneel nadert, voel je de stralingswarmte. Als je het aanraakt, voel je dat het flink heet is. Maar het verbrandt niet, en de reflex is om je hand weg te halen voor het te erg wordt. Er wordt geen schade aangericht.
Het is te vergelijken met een verwarmingsradiator. Die kunnen ook wel 70 of 80 graden worden, hoewel dat niet efficiënt schijnt te zijn. Maar het gaat nu even over de veiligheid.
De handleiding waarschuwt dat onderdelen zeer heet kunnen worden en brandwonden kunnen veroorzaken. Kinderen van 3 jaar en jonger mogen niet in de buurt zijn zonder voortdurend toezicht. Kinderen van 3 tot 8 jaar mogen het apparaat bedienen, mits het al door een volwassene is aangesloten en geplaatst, en onder toezicht of na voldoende instructie.
Op het paneel zit een pictogram van ongeveer een centimeter doorsnede, zie foto. Wat betekent het? Kennelijk mag er iets niet, want ik zie zo’n streep die je ook op verbodsborden in het verkeer ziet. Maar wat mag er dan niet? Het plaatje lijkt van een boek of folder te zijn. Lees niet de handleiding? Of hang geen papieren over het paneel, vanwege brandgevaar?
Ik vind pictogrammen meestal moeilijk te begrijpen. Ze opzoeken gaat ook lastig. Liever tekst, of ook tekst, dan kan ik googelen, en de taal maakt ook niet uit, met al die best redelijke automatische vertaaltools tegenwoordig.
Maar misschien ben ik een uitzondering en snapt verder iedereen het getoonde pictogram onmiddellijk en zonder inspanning. Ik vind het knap.
Copyright © 2023, R. Harmsen, alle rechten voorbehouden, all rights reserved.