Appgekte

Idee genoteerd 26 juli 2023, maar al vaak eerder aan gedacht. Tekst uitgewerkt:

Modem en floppy’s

In de vroege jaren 1990 kon je al een modem op je computer aansluiten, en dan dingen online doen. Geweldig was dat. Zo had je Girotel van de Postbank, om de bankzaken niet meer met op te sturen ponskaarten af te handelen, maar met toetsenbord en scherm voor te bereiden, en dan over te sturen. Afschriften downloadde je.

Je had er een speciaal programma voor nodig. Dat werd gratis door de bank aangeleverd, op een floppy disk.

Kort daarna ging ook de belastingdienst zo werken: je kon aangifte doen op de computer. Ook weer met een aangifteprogramma, op floppy.

En je had viditel, om informatie op te zoeken. Een programma, aan te schaffen voor weinig, op floppy. BBS’en, Bulletin Board System, daarvoor was er Telix.

Het was een fantastische tijd. Er kon opeens zoveel meer met die dure computers dan voorheen.

Het wonder

Maar het echte wonder moest nog komen. In 1994 werd internet toegangelijk voor het grote publiek. Niet meer met het offline uucp, maar meteen, echt online, bijna in real time, met http. Er werden webpagina’s gemaakt, die met hyperlinks aan elkaar geknoopt konden worden, zodat je verwijzingen naar steeds weer andere interessante informatie kon volgen. We gingen steeds massaler websurfen.

De pagina’s en verwijzingen vormden een web van onbeperkte afmeting. Het Wereld­Wijde Web, WWW. Het mooiste was: met één enkel programma kon je alles doen: een browser, een bladeraar. Door standaardisering kon dat ene programma alle informatie ophalen en versturen. Je had geen los programma van een floppy meer nodig, apart voor elke taak.

Een revolutie! Nu niet meer weg te denken.

Terug naar af

We zijn nu bijna 30 jaar verder. Maar de vooruitgang is teruggedraaid. De ontwikkeling gaat altijd sprongsgewijs: drie stappen voorwaarts, een of twee terug.

Voor Google: een app. Voor Google Translate: een aparte app. Youtube (ook van Google): download de app! Radio 1: een app. Radio 2: een andere app. Gmail (van Google): handig met de app! Het houdt niet op. Allemaal aparte programma’s, ieder van vele megabytes, op de floppy’s van toen (1,44 MB) zouden ze lang niet meer passen. Iedereen heeft z’n telefoon ermee vol staan. Windows is gewone programma’s voor de laptop of desktop van lieverlede ook maar apps gaan noemen, uit angst de boot te missen. Maar het zijn nog gewoon de executables van vroeger.

Wat is dat voor gekte? Appgekte. Iedereen rent er kritiekloos achteraan zonder zelf eens na te denken. Zo zijn mensen. Kuddedieren. Sheeple.