Inconsequent

Zielig doen

In Broeierigheid beklaagde Peter Breedveld zich wederom over de zijns inziens onrechtvaardige behandeling die hem van de zijde van gevestigde media als Trouw en Vrij Nederland ten deel valt. Tegen het eind schreef hij:

In Vrij Nederland beschuldigt Elma Drayer me gewoon nóg een keer, nu van het aanmaken van een nepaccount.

Slaat vast op dit artikel. Ik ga het er nu niet over hebben. Wel geef ik het letterlijke citaat, alleen omdat Peter Breedveld dat niet vermeldde. Dat is mijn werkwijze: concreet en zorgvuldig.

Het citaat dus: “De crux schuilt ’m immers in de anonimiteit die Twitter biedt. Daar door kan de brave kantoorbediende zich achter zijn toetsenbord ont­poppen tot scheldende trol, de keurige universiteitsmedewerker onbekommerd nepaccounts aanmaken. Ongelooflijk laf, ongelooflijk ergerlijk.

Hoger in zijn artikel schreef Peter Breedveld:

Elma Drayer, die Hassnae en mij beschuldigt van antisemitisme – op basis van een aantal totáál uit hun context gerukte citaten, verzameld door een gestoorde Arabierenhaatster die het blijkbaar nog altijd niet kan verkroppen dat ik liever Hassnae had dan haar.

Daarmee verwijst hij natuurlijk naar “Leve de duistere krachten die internet weet op te roepen”, waarover ik al eerder dit schreef.

Onvoorwaardelijk steunen

Wat ik vooral boeiend vind, is het gedrag van de fans van het hoofdredactiekoppel van Frontaalnaakt.nl. Eén zo’n fan is Krek, alias Gregor Hakkenberg, op Twitter @KrekHak. Op mijn site eerder hier genoemd.

In een commentaar onder Breedvelds artikel schreef hij (“op 19 08 2013 at 11:03”):

Ook ik sta achter je, Peter. We moeten telkens opnieuw laten zien wie de hufters zijn, en telkens opnieuw aantonen waarom zij dat zijn. Met argumenten, harde taal, passie en zo veel effectbejag als nodig is. De fluwelen handschoentjes mogen uit.

Dat woord “hufters”, doet me denken aan ‘internetverhuftering’, een begrip dat Krek als ik me goed herinner zo ongeveer zelf heeft uitgevonden. Eens zoeken of dat klopt. De verwijzing die hij zelf geeft bij zijn commentaar, “http://hufterhunter.wordpress.nl/” doet het niet, maar met com i.p.v. nl werkt het wel. Niet door Krek uitgevonden dus, maar een reactie op Geen Stijl, blijkt. 2010 al. Waarvan akte.

Een hufterhunter, dat is iemand die jaagt op internethufters. Het anonieme blog Hollandse Hufters is niet van Gregor Hakkenberg, zegt hij zelf. Wel zien we ook daar de onvoorwaardelijke steun aan de makers van Frontaalnaakt.

Wat ik zo inconsequent vind: wat Elma Drayer in Trouw aan de kaak stelde was een schoolvoorbeeld van precies die internetverhuftering die Krek zegt te bestrijden. Maar dat ziet hij niet, hij kiest blind, zonder nuance en met volle overtuiging de kant van zijn idolen. Niet zij zijn in voorkomend geval de hufters, nee, Elma Drayer die het waagde er iets van te zeggen, zij is daarom een van de internethufters, oordeelt Gregor Hakkenberg.

Aantonen

Ik zoom in op een stukje van het commentaar van Krek:

[...] en telkens opnieuw aantonen waarom zij dat zijn.

Dat is precies het punt. Waaruit blijkt of wordt aannemelijk dat Elma Drayer schreef wat ze schreef om een van de door Breedveld veronderstelde redenen? Citaat: archives/een-zorgeloze-zomerzondag.html" “omdat wij [= Peter en Hassnae; RH] stelling nemen tegen racisten”, of recenter in Broeierigheidvanwege hun MENING” of “om de vrijheid, in Nederland, een mening te hebben die afwijkt van die van de brullers, de bullebakken, het tuig, het schorem.

Wie zulke dingen beweert, of wie degene steunt die ze beweert, moet ze hard kunnen maken. Aantonen dus. Kom maar op, Krek.