Bijwerkingen

Dit is een e-mail van mij, Ruud Harmsen aan Micha Kat, verzonden op om 09:38B.


Subject: Bijwerkingen

http://www.nrc.nl/binnenland/article2322451.ece/RIVM_virus_Mexico_is_gewone_griep

===
Bilthoven, 7 aug. De Mexicaanse griep wordt vanaf nu door de autoriteiten als een gewone griep behandeld. Patiënten worden niet meer standaard behandeld met de virusremmer Tamiflu. Dat meldde het RIVM vanochtend.
/===

Heel noot 1 hype dus, integendeel.

===
De beslissing om grieppatiënten niet meer standaard te behandelen met Tamiflu wordt volgens hoogleraar Jaap van Dissel van het Leids Universitair Medisch Centrum ingegeven door de bijwerkingen van dat middel. Het geven van Tamiflu aan 200 verder gezonde grieppatiënten voorkomt één geval van complicaties, maar tegelijk krijgen dan 20 tot 30 mensen serieuze bijwerkingen.
/===

Dat is een heel ander verhaal. Nuance, afweging van risico's. Geen complot.


=== Einde e-mail ===

Noot 1:

In de destijds (09-08-2009) verstuurde e-mail, waarin ik dus aan Micha Kat mijn commentaar stuurde op een m.i. relevant artikel in de NRC, stond inderdaad: ‘heel hype dus’.

Achteraf (20 oktober 2010) denk ik dat ik bedoeld had: ‘geen hype dus’.

Dat is een vervelend euvel bij mij, dat ik in spontaan ingetikte commentaren soms heel andere woorden tik dan die ik bedoel, mogelijk doordat ik met mijn gedachten al weer verder ben dan bij de zin die ik tik. Ook laat ik wel eens het woordje ‘niet’ weg waar het essentieel is (is het dat wel eens niet?).

Leermoment: niet of veel minder spontaan reageren bij anderen, liever gedegen commentaren uitwerken op eigen site, en daarbij voldoende herleesslagen inbouwen om zulke storende fouten er tijdig uit te halen.