Ik weet wel een oplossing!

Moeizame coalitie

In Pauw & Witteman van 1 april 2014 (maar er werden ondanks de datum gewoon allemaal serieuze onderwerpen behandeld) kwam aan het eind van het item met Myrthe Hilkens (over het niet doorvoeren van het voorstel om illegaal verblijf in Nederland strafbaar te stellen) ook Henk Krol (die er was voor iets anders) alvast even aan het woord.

Ik citeer vanaf tijdstip 8m32s in het item (23m01s in de complete uitzending):

Nou ja, het is voor mij het zoveelste bewijs dat het natuurlijk idioot is, dat we twee partijen hebben die echt elkaars tegenovergestelde zijn, en dat zo makkelijk die twee partijen samen zijn gaan regeren, waardoor de achterban van de Partij van de Arbeid niet gelukkig is met de standpunten van de VVD en de achterban van de VVD niet gelukkig is met de standpunten van de andere partij.
Ik bedoel, het is een onmogelijke combinatie, en dat uitruilen, ja, dat heeft niet tot de resultaten geleid die we wilden.

Een oplossing

Dat is inderdaad een groot probleem in de huidige Nederlandse politiek.

Maar ik weet wel een oplossing: met mijn systeem van Lege Zetels zouden er bij de meeste verkiezingsuitslagen veel meer verschillende coalities mogelijk zijn, waaronder combinaties van partijen met wel veel meer gemeenschappelijke inzichten dan nu het geval is.

Effectief en betrokken

Dat zorgt voor een duidelijker, slagvaardiger en consistenter beleid en het vergroot de betrokkenheid van de kiezers, omdat die meer het gevoel krijgen dat hun stem ertoe doet.

De grootste partij kan in een systeem met Lege Zetels namelijk veelal de regering vormen, door er enkele andere partijen met verwante ideeën bij te zoeken. Voor de kiezers wordt het dan extra spannend welke partij die grootste wordt. Elke stem kan het kantelpunt betekenen.