Nog heel 2017 Rutte

Wees reëel

Wie niet z’n kop in ’t zand steekt, moet het wel met mij eens zijn: Rutte en Ascher blijven heel 2016 én 2017 met een dan demissionair kabinet Nederland besturen. Dat betekent: geen beslissingen nemen, geen knopen doorhakken, geen beleid, geen maatregelen, geen investeringen, geen toekomst.

De peilingen geven namelijk geen enkele werkbare coalitie te zien. Na 15 maart 2017 breekt er een eindeloos gekrakeel los, maar dat leidt tot niets. Althans volgens de peilingen, en dat zijn maar peilingen. De vorige keer draaiden op het laatst veel kiezers bij, zodat er tenminste nog iets kon: de toch al die 4 jaar wat ongemakkelijk voelende coalitie van VVD en PvdA.

Zoiets kan weer gebeuren, maar dat weten we niet. Ik ga dus toch maar uit van de laatste peiling (23-10) van Maurice de Hond en maak dezelfde berekeningen als vier jaar terug. En dan zie je duidelijk: het kan gewoon niet.

Wat je ook verzint, redelijke combinaties, iets gewaagdere, of uit wanhoop dan maar heel gedurfde: er is nooit een meerderheid. Zie kolom L in mijn rekenblad.

Het kan wel

Al jaren roep ik dat ik een oplossing weet. Niemand luistert. Dat is vrijheid. De vrijheid te negeren.

Net als vier jaar terug zijn er dan wél mogelijkheden. Niet 10 zoals toen, want de versnippering van de Nederlandse politiek is nu nóg sterker dan die toen al was.

Met mijn systeem van Lege Zetels (een serieus plan, geen bizarre grap zoals sommigen misschien zullen denken) is op basis van de recente peiling van Peil.nl een kabinet te vormen door alle redelijk denkende partijen, die zich bijvoorbeeld over het geldstelsel niet laten meeslepen door zwammende complotdenkers, te laten samenwerken: VVD+CDA+D66+PvdA geeft een riante meerderheid van 90 zetels. Zonder de PvdA (wel jammer dat we dan Dijsselbloem kwijtraken, goeie minister, vind ik) is het ook nog 82.

Of de PvdA inruilen voor GroenLinks: 94 zetels. Zie kolom M van het spreadsheet.

Andere mogelijkheid: heel links bij elkaar (is D66 links? Mwah): PvdA+GL+SP+D66 = 78 zetels. Met minder partijen daar lukt het niet.

Niet doen

Met de PVV van Geert Wilders in de regering (maar daar ben ik zelf erg tegen; jawel, ik vermeng feiten, ideeën en meningen) kan het ook: als de VVD over de geuite bezwaren heenstapt, zijn er 78 zetels voor die coalitie. Als het CDA ook meedoet (niet waarschijnlijk, maar in de politiek geldt: zeg nooit nooit) zijn dat er 91. Ik zeg: niet doen, maar het kan.