Gaan de ronde (2)

Aanleiding 20 januari, tekst

Interview

In het tv-programma Nieuwsuur, de aflevering van vrijdag 20 jan 2012, hield Mariëlle Tweebeeke een lang interview met Aart Jan de Geus, de voorzitter van een Strategisch beraad van het CDA.

Ik citeer – om de context duidelijk te maken – een vrij lang stuk dialoog, vanaf het tijdstip 21m58s na het begin van de uitzending:


En dan heeft het CDA ook nog een nieuwe leider nodig. Bent u beschikbaar?

Nee.

O dat is een héél duidelijk antwoord.

Ja, daar kan ik heel kort over zijn.

Want?

Nee, ik heb, eh, bijgedragen aan het werk van het CDA als minister in de jaren 2002–2006, en die periode heb ik achter me gelaten.

Ja. Er gaan wel allerlei andere namen – de ronde, laten we even kijken wie d’r op ’t lijstje staan.


Eerder ook al

Ik signaleerde deze – volgens mij verkeerde – uitdrukking al eerder. De hoorbare korte aarzeling kan erop wijzen dat het ook nu een vergissing was. Of is het een trend, gaat dit een onuitroeibare gewoonte worden?

En is het wel echt fout? Bij de werkwoorden ‘doen’ en ‘gaan’ vind ik in mijn papieren driedelige Van Dale 13 niets. Maar misschien kijk ik eroverheen, in een elektronisch woordenboek is het comfortabeler zoeken.

Hoe dan ook: bij ‘ronde’ staat de uitdrukking wel in enkele varianten, met ‘doen’ en niet met ‘gaan’. Wel logisch ook, als je kijkt naar de letterlijke betekenis, die van een patrouille, een controletocht, een inspectieronde.


Naschrift 23 februari 2012: weer aangetroffen. Het is helaas een trend, kennelijk.