Max Havelaar zit zichzelf dwars

Trefwoorden: koffie, koffiedrinken, fair trade, merk, merkenrecht, naams­bekendheid, omzet, marktaandeel, kapitaalvernietiging, immateriële activa.

Fair Trade

Al een jaar of 15, misschien wel 20 of nog langer, kopen we altijd Hax Havelaar koffie. Mijn vrouw en ik zijn allebei enthousiaste koffiedrinkers (alle drie de volwassen kinderen vreemd genoeg niet, maar dat moeten ze zelf weten), dus er gaat wel aardig wat doorheen.

Eigenlijk geloof ik niet in zulke speciale fair trade-producten. Ik geloof wel in markt­mechanismen. Als de markten ideaal functioneren, komen er vanzelf redelijke prijzen tot stand, niet te hoog voor de consument, niet te laag voor de producent, en zo dat tussenhandel, transporteurs en bewerkers ook hun kosten kunnen dekken en nog wat verdienen.

Maar misschien functioneren de markten wel niet ideaal. Of misschien klopt toch de theorie niet, en is wat bijsturen wel nodig. We denken er nooit zo diep over na. Het is in elk geval prettig om lekkere koffie te drinken en toch het gevoel te hebben dat iemand, een arme koffieboer in een ver land, er ook iets mee opschiet.

Supermarkt

We kochten die koffie al heel lang bij de C1000. Gewoon de dichtstbijzijnde supermarkt. Dat is een goeie winkel, dus waarom niet daar? We waren er al klant toen die winkel nog Centra heette.

Dat de Max Havelaar-koffie daar van het merk Café Oké was, dat was me nog nooit opgevallen. Je herkent die koffie gewoon aan de plek waar die altijd staat (na een enkele verplaatsing of verbouwing is het even zoeken, maar daarna went het weer snel), en aan de kleur: blauw is cafeïnevrij, groen is biologisch, en rood is gewoon Max Havelaar.

Maar opeens was ‘onze’ koffie op. Oké, kan gebeuren, morgen weer eens kijken, we hebben thuis ook altijd een paar pakken in voorraad. Nog steeds op. Toen ook maar eens naar de andere C1000. Ander winkelcentrum, zelfde winkelketen, zelfde franchiseformule, maar niet altijd precies hetzelfde assortiment!

Assortiment

Van de Alpro Soya® Yofu hebben ze bij de ene winkel alleen de smaken Naturel en Vanille, maar niet de versie met stukjes perzik. Bij de andere winkel (die voor ons verder weg is) hebben ze Naturel en Perzik. Waarom? Geen idee. Ik vind Perzik het lekkerste. Ik heb laatst een enquête ingevuld en dit erbij vermeld. Misschien helpt het. Naschrift)

Hoe dan ook, in de andere C1000 hadden ze ‘onze’ koffie ook maar steeds weer niet. Toen ging ik eens googlen. Al snel bleek dat meer mensen hun oude vertrouwde koffiemerk misten.

Geschrapt!

Ze hebben het merk gewoon afgeschaft! Of het is vervangen door iets nieuws, RedBeans. Bij het adres info van het domein redbeans punt nl heb ik geklaagd en uitleg gevraagd. Die kreeg ik ook: het heeft te maken met de Stichting Max Havelaar, Albert Heijn, branderij Neuteboom en C1000.

Helemaal begrijpen doe ik het niet. Ik wil ook eigenlijk niet eens weten bij wie het fout is gegaan. Als consument wil ik namelijk gewoon dat mijn koffie bij mijn supermarkt altijd op precies dezelfde plek op de plank staat. Altijd als ik mijn arm uitsteek om bijna blindelings een paar pakken te pakken.

(Hè, wat een grappige woordspeling nou weer! Not! Het floepte er zomaar uit. Sorry.)

Hoe die koffie daar komt, welke marketingtechnische overwegingen, welke onder­handelingen, welke logistiek, welke fijnzinnige koffiebranderstechnologieën daar allemaal aan te pas gekomen zijn, dat wil ik als consument in principe niet weten. Ik wil gewoon koffie kopen.

Miskleun

Ergens heeft hier dus iemand ontzettend zitten klunzen door zomaar plotseling mijn favoriete koffiemerk van de markt te halen.

Ik heb dan nog net de moeite genomen om een paar keer het hele koffieschap af te zoeken of er niet toch misschien nu wel RedBeans staat. Het staat er niet. Er is wel één ander fair trade-koffiemerk, maar dat zijn bonen, geen gemalen koffie. Ik ga niet zelf koffie malen. Daar ben ik te lui en gemakzuchtig voor. Ik ga ook niet naar de Albert Heijn om te zien of Café Oké daar misschien nog wél te krijgen is. Want de Albert Heijn is hier te ver weg en ik ga altijd lopend of op de fiets boodschappen doen.

Ik ga ook niet naar een reformwinkel. Te lui voor, niet genoeg gemotiveerd, te ver weg.

Om zeep geholpen

Door dit gekluns, wie dat dan ook op z'n geweten heeft, is Max Havelaar nu dus gewoon een jarenlange goeie klant kwijt. Voorgoed.

Want ook al komt er later misschien wel RedBeans in die winkel, dan zie ik die gewoon niet staan. We kopen voortaan Huismerk en dat verandert niet meer. We zijn definitief afgehaakt. (Rectificatie)
Ze zijn een klant kwijt, volkomen onnodig, zonder enige reden, en ten koste van de kleine koffieboeren in de Derde Wereld.

Consumentenstudies

Misschien is dit een leuk projectonderwerp voor een groepje studenten bij een universiteit of hogeschool? Studenten in communicatie, marketing of con­sumenten­gedrag of zo? Bestuderen hoe je zo effectief en snel mogelijk je eigen merken om zeep kan helpen, en je omzet in elkaar kan laten storten?

Bij Max Havelaar weten ze hoe dat moet!

En dat in een tijd van economische crisis! Ongelofelijk!


Rectificatie, 24 juni 2009:

Mijn vrouw hecht eraan erop te wijzen dat de zinnen:
“We kopen voortaan Huismerk en dat verandert niet meer. We zijn definitief afgehaakt.”
moeten luiden:
“Ik koop [...] en “Ik ben [...].

Zij doet namelijk wat ze zelf wil, en dat vind ik ook goed.

Waarvan akte.


Aanvulling, 25 augustus 2009:

Op 19 augustus in één C1000-winkel toch het nieuwe merk RedBeans (van Koffiebranderij Neuteboom in Almelo) gesignaleerd. Niet erg duidelijk herkenbaar als Max Havelaar-koffie. Als je goed leest wel. Rode koffiebonen, alleen de rijpe met de hand geplukt, beter dan een machine het kan.

Twee dagen later ook bij de andere C1000. Nu zelfs toch een pak gekocht. Nog niet geproefd. Eerst de oude voorraad opmaken.


Naschrift, 21 september 2009:

Of het door de enquête komt of toeval is, weet ik niet. Feit is wel dat vanaf 19 september 2009 alle drie de smaken Alpro Soya® Yofu te koop zijn bij de C1000-vestiging die het dichtst bij ons huis is!


Naschrift, 21 augustus 2011:

Maar de smaak ‘blauwe bosbes’ is nog lekkerder (vind ik) maar die hebben ze alleen bij de op een na dichtstbijzijnde C1000 maar hardnekkig niet bij de nabijste! Waarom niet??


Naschrift, 21 augustus 2011:

Dat koffiemerk Redbeans zegt me nu niks meer. Het is er niet of ik zie het niet of ik zoek er niet naar. We (nu wel ook mijn vrouw) drinken echt alleen nog Huismerk, en diverse soorten oploskoffie.

Max Havelaar-koffie is helemaal buiten beeld geraakt dankzij hun mislukte ‘rebranding’-actie. (Zo heet dat, heb ik net via Twitter geleerd.)

Gefeliciteerd!


Copyright © 2009-2011 van R. Harmsen.