Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


Volksmond

Een argument zou kunnen zijn dat de momentmagnitudeschaal in de volksmond nou eenmaal bekend als de schaal van Richter. Maar de vraag wordt dan: zegt iedereen het zo omdat het altijd zo in de krant staat? Of schrijft de krant het zo omdat iedereen het altijd zo zegt?

Moeten media volgen of richting geven? Allebei een beetje, denk ik. Maar als het tot feitelijke fouten leidt, gaat het mij te ver. En dat is hier naar mijn mening het geval.

De schaal van Richter? Is die niet antiek?


Met mijn orthopedagogische lekenoog zie ik iets anders.

Rationele afweging


De redenering is dan vervolgens (vaak impliciet, zo vanzelfsprekend vinden ze het): als iemand anders ook een conflict met zo’n instantie heeft, dan zitten ook in die situatie de instanties automatisch fout.

Moet ik echt gaan opzoeken welk type drogreden dit precies is, of neemt u zo van me aan dat dat geen geldige conclusie is?

Rationele afweging


Een grappige verspreking in een internetradio-interview door Myra met Frides Laméris. (Waarom ik daar luisterde? Doet er even niet toe.) Citaat vanaf tijdstip 19:43:

Als je dan ziet hoe zo’n Peter de Vries verbeten te keer gaat, en dan denk je toch ook, dat alleen daarom al kan het niet kloppen wat-ie daar debatteert, hè.

Wat debatteert-ie daar?


Ik blijf het tamelijk duur vinden. (En nee, ik ga niet over de gulden zeuren en ik zeg dus niet dat het in die afgeschafte muntsoort bijna een tientje kost!)

Info per sms


Beter ‘gekant is’. Als er stond ‘die zich heeft gekant tegen’ zou het wel kunnen, omdat ‘zich kanten tegen’ wel een handeling is. ‘Gekant zijn tegen’ geeft echter geen handeling aan, maar een toestand, namelijk een mening, een opvatting. Dus bevat de zin in NRC een taalfout. Vind ik.

Verstopt, gekant, overtuigd, geblinddoekt, opgelost, verjaard


Daarmee is de wijziging doorgevoerd, met nul seconden downtime. In het ergste geval moet een bezoeker F5 doen of klopt er even een hyperlink niet, doordat een nieuwe pagina verwijst naar een oude die nog in de cache staat.

Ik werk vrijwel alleen met statische HTML-bestanden. Misschien is dat het. Een bewerkelijke methode, maar wel zeer snel, klein en flexibel.

Wegens verbouwing gesloten


Ik dwaal af. Terug naar de Portugese taal. In hetzelfde blog zag ik nóg een idiomatische uitdrukking waar ik een tijd naar heb lopen zoeken. (Letterlijk lopen, soms, omdat ik beneden zat en de woordenboeken boven staan).

'Levar a melhor' en ander idioom


Ik weet niet hoe dat in de VS is, maar hier in Europa lenen veel regeringen niet alleen van Arabieren en Chinezen, maar ook van hun eigen bevolking. Lagere belastingen betekent dat die meer geld kan sparen en in pensioenen kan stoppen, zodat de regering meer geld kan lenen om te veel uit te geven en de belastingen laag te houden.

Iedereen blij? Of houdt iedereen elkaar voor de gek.

Rente weer in omloop


Op internet ontstond na de uitzending commotie over de bewering dat Hassnae Bouazza zich blij getoond zou hebben over de Israëlische slachtoffers van een aanslag waarvan de daderes in het kader van gevangenenruil zou worden vrijgelaten.

Met de zoekactie “lachen om dode joden” is er wat over te vinden. Mogelijk is dit de oorspronkelijke tweet.

Kwaadwillig


Wat zijn patronen?

Zoekpatronen of ‘reguliere expressies’ vormen een zeer krachtige methode – maar een die soms ook ingewikkeld is en moeilijk te begrijpen – om allerlei teksten te vinden zonder voor elke te vinden variant een apart zoekargument te hoeven gebruiken.

Zoeken met patronen


Er moet een handeling zijn, iemand moet dat misleiden gedaan hebben. Klopt hier: de Amerikanen deden het – althans in de indirect (ik de NOS en de NOS de BBC) geciteerde visie van premier Maliki.

Dat hij zich voelt misleid


In het voorgaande had ik, aan de hand van een statistisch onverantwoord kleine steekproef, aangetoond dat taal van tot ongeveer 500 jaar oud redelijk goed toegankelijk blijft. Als dat waar is, dan leidt het tot een fascinerende gedachte waar ik al een tijd (ook al jaren vóór 24 februari 2012!) mee rondloop: al die dingen die ik nu schrijf in het Nederlands van rond het jaar 2000, die moeten over 50, 150 of 450 jaar ook nog steeds tamelijk goed te begrijpen zijn, hoewel de taal dan inmiddels natuurlijk weer verder geëvolueerd is.

Aan toekomstige taalvorsers (5)


De (hoofd)klemtoon valt op (de beklemtoonde lettergreep van) het eerste element van de samenstelling: PLÁSticzakken.

Plasticzakken


Dat klopt toch niet? Wie €105.000 bij een Cypriotische bank heeft staan, krijgt daarvan 100.000 euro vergoed en is 5000 euro kwijt, lijkt mij. Wie 200.000 had, kan naar de helft fluiten. Wie 10 miljoen had, is wel dat bedrag grotendeels kwijt, hij verliest dan namelijk €9.900.000. In zijn algemeenheid kun je dus niet spreken van ‘grotendeels’.

Vermogen grotendeels verloren?Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden