Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


Op 19 april 2014, maar in mijn herinnering nog niet op 3 april, stonden er voor het ingaan van het noordwestelijke klaverblad van knooppunt Lunetten ook waarschuwingen met “Nieuw wegdek! Langere remweg”. Dus zoals eerder het zuidwestelijk blad opnieuw geasfalteerd was, is het noordelijker nu ook gebeurd? Hadden ze dan niet meteen, als ze toch bezig waren, even die onzinnige bordjes “100” op de vangrail van de korte bocht kunnen verwijderen?

En: als je niet wilt slippen moet je juist in een bocht bij voorkeur NIET gaan remmen. Als, dan beter net vóór de bocht. Dus hoezo langere remweg? Het gaat hier om de g-krachten door de richtingsverandering, niet om die door snelheidsvermindering.

Onrust


Het is een kwestie van cultuur: van het overlijden van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-il en het opzeggen van de wapenstilstand herinner ik me wel een Noord-Koreaanse nieuwslezeres die in tranen was resp. een heldhaftige toon aansloeg. ‘Wij’ doen dat zo niet.

Kwaadwillig


Dus, geachte belastingdienst: logistiek en organisatorisch hoeft er niks aangepast te worden. Het is een kwestie van een paar berekeningen en voorwaarden inprogrammeren. Een statement of 20 in totaal, schat ik vanuit mijn vroegere ervaring als IT’er. Het gevraagde gegeven is: op welke peildatums moet welk deel van het totaalbedrag al binnen zijn, give or take een paar dagen?

Stuur ze niet


http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2012-01-20/23:00 .

Korter en duidelijker, maar anders en daarom per definitie fout, tenzij het nu verder ook nooit meer verandert, of in elk geval niet eerder dan in 2050, want als ik dan nog leef word of ben ik al 95 en dan kan het me waarschijnlijk allemaal toch niks meer schelen. Indien wel, dan schrijf ik er tegen die tijd weer een stukje over. Stay tuned.

Permalink Radio


Zelfkritiek

Nu maar eens een recensie van mijn eigen site, meer bepaald van twee stukjes daarop. Ik mag vaak en graag anderen op hun fouten wijzen, dan moet ik mezelf ook niet sparen.

Altijd weer die fouten!


Het punt is dat de letters, die ik dus nog wel weet, waren: HT-LR. Ben je mooi klaar mee, met zo’n auto. Een soort Godwin-vehikel dus. Een auto waar je niet over kunt praten omdat elke discussie per definitie en bij voorbaat verloren is. Alsof er aan een discussie over auto’s iets te winnen valt. Alsof zulk winnen nastrevenswaardig zou zijn.

"En dan nog iets"


In de titel van het programma Life&Cooking, terecht gespeld met een f, is duidelijk de betekenis ‘het leven’ bedoeld. Het leven en daarvan het belangrijke en tegenwoordig in tv-shows overpopulaire aspect koken.

In zo’n Engelse titel, wil je die correct uitspreken, hoort een f te klinken. Altijd. Nooit een v.

Bijna eender


Ook al die mismatches zijn op te lossen met geld, maar dan met geld in z’n functie van oppotmiddel, en de natuurlijke tegenhanger daarvan: krediet (ook te zien als uitgestelde betaling).

Handelsgeld


Mijn voorstel is daarom dat kranten en gesproken media voortaan melden dat er daar en daar een aardbeving is geweest van magnitude zoveel komma zoveel. Inderdaad met een komma, niet een punt, want de decimale punt is Engels en die hanteren wij in het Nederlands niet.

De schaal van Richter? Is die niet antiek?


De volledige naam van Brega (of hier in het Engels) blijkt Marsa el-Brega te luiden. In Arabische transliteratie is dat marsā al-burayqa(h) en  مرسى البريقة  in echt Arabisch schrift.

Arabische spreektalen

Hoe kan Burayqa Brega zijn geworden?

Dat is niet zo vreemd als het lijkt.

Brega kan geen Arabisch zijn!


Handelsregister

In het handelsregister van de Kamer van Koophandel kon ik geen bedrijf met een naam als “Domeinregulatie Nederland” of “Domein Regulatie Nederland” vinden.

Nou ja, dan heb ik misschien de naam verkeerd onthouden of genoteerd. Ik ben meestal tamelijk nauwkeurig met zulke dingen, maar ik kan me best eens vergist hebben.

Nl-domein aangevraagd?


De meeste mensen zijn vanaf hun vroegste jeugd vertrouwd met geld. Dus ze weten wat geld is en ze begrijpen hoe het werkt.

Als ze dan iets lezen over geldschepping en geldvernietiging, denken ze dat ook te begrijpen.

Geldschepping is als er na afloop meer geld is dan voorheen.

Geldvernietiging is als er na afloop minder geld is dan voorheen.

Simpel. Maar is het dat ook? Nee!

Wat is geld?


Algemene beoordeling elk wijzigingsvoorstel

Een voorstel om een werkend systeem ingrijpend te veranderen moet altijd worden nagelopen op drie criteria:

Kan het en moeten we het willen?


Tja

Kortom, dit was weer een van die vele zinloze stukjes van mij, waarin ik andere mensen bekritiseer, terwijl het allemaal gewoon mijn eigen domme schuld was.

Papierloos bankieren


Je kunt erover twisten of alle kosten van een bank terecht zijn. Zijn de salarissen en bonussen van het management niet veel te hoog? Is er niet te veel marmer gebruikt voor het hoofdkantoor? Ik vind van wel. Maar dat doet niets af aan het feit dat voor elke dienstverlening kosten gemaakt worden. En die kosten moeten worden terugverdiend, met wat winst als vergoeding voor financiers en voor investeringen.

Voor het terugverdienen moet aan klanten iets in rekening worden gebracht, en daarvoor heb je een berekening nodig. Eén denkbare berekeningswijze is naar geleend/ingelegd bedrag en tijdsduur. Dat noemen we dan rente. Heel logisch en normaal.

Proces tegen ING?Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden