Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


Zo vreemd is het allemaal niet, want ook in onze tijd zie je het teken ~ (maar dan in de regel, niet boven een letter) vaak gebruikt in woordenboeken, als ruimtebesparende aanduiding van het hoofdwoord van het lemma. Mogelijk houdt deze moderne gewoonte verband met de traditie van honderden jaren eerder.

Aan toekomstige taalvorsers (2b)


Hieronder zet ik, meer als inventarisatie voor mezelf maar u mag in een moeite door ook meelezen, een lijst met verwijzingen naar de online Duden, met wat commentaar van mij of korte citaten uit Van Dales een- of tweetalige woordenboeken. Daarmee verraad ik dus de clou van het verhaaltje. Dat is flauw, vandaar deze spoiler alert en mijn raad om eerst het stuk bij de NRC-site op te halen en daarna pas eventueel, zo nodig, mijn lijst te raadplegen.

Mist


Vanaf 7m46s vat Paul Witteman in zijn eigen woorden heel goed samen hoe die punten 4.19 en 4.20 van het hof samenhangen:

Wetsvoorstel verbieden rechtspersonen?


Alles afwegende rechters

Ik ben erg blij dat we onafhankelijke rechtspraak hebben in Nederland, met professionele rechters en zonder uit het volk gekozen jury’s. Want alleen die rechters zijn in staat tot wat steeds weer hard nodig is: alle kanten van een zaak rationeel afwegen en dan beslissen.

Te veel gewone omstanders kunnen of willen dat niet, is mijn stellige indruk.

Rationele afweging


Het bleek een kunstschilder. Later is er een straat naar hem genoemd, en toen weer die markt. Nu zegt iedereen “de Albert Cuyp”, maar dan bedoelen ze die markt. Wat zou die man daar zelf van vinden, gezien het feit dat hij schilder was? Volgens sommigen is de menselijke ziel onsterfelijk en eeuwig.

Foute info in de trein


Nog iets waar PVV-Kamerlid Helder me welwillend op wees, maar waar ik zelf van op de hoogte had kunnen zijn als ik niet alleen maar boos was geworden over één krantenpagina, maar ook research had gedaan: de Commissie Lindenbergh.

"Verjaring mag niet leidend zijn" (2)


Het aanmelden loopt soepel, al is er begrijpelijkerwijze wel een procedure voor met diverse stappen. Dat is uiteraard voor de veiligheid, ter voorkoming van identiteitsfraude of ander misbruik, dus ook in het belang van de rekeninghouder. Gewoon even doorlópen dus.

Papierloos bankieren


Dood

Het is erg jammer dat John Lennon († 1980) niet veel langer is blijven leven (en George Harrison († 2000) ook natuurlijk), en dat ze niet vaker en langer hun meningsverschillen opzij hebben kunnen zetten, de kans hadden gekregen nog verder uit te rijpen, en dan met z’n vieren een nog groter oeuvre neergezet dan ze nu in die korte bloeitijd al gedaan hebben.

Zo mooi!


Andere mogelijkheid: heel links bij elkaar (is D66 links? Mwah): PvdA+GL+SP+D66 = 78 zetels. Met minder partijen daar lukt het niet.

Nog heel 2017 Rutte


Bah, weg

Toen ik vanavond weer eens het kleinere bakje ging leeggooien (dat van dit verhaal), met al eens opgewarmde dus nu echt weg te gooien macaroni erin (waarom schrijven we dat eigenlijk niet net als in het Italiaans als maccheroni, dus maakkerroonie, niet maakaaroonie?) – of eigenlijk was het spiraalmacaroni, die fusilli blijkt te heten – vroeg ik me af hoe dat eruit zou zien, maden in madenkleurige (want wij hebben niet die groene met spinazie erin waar de Wikipedia het over heeft) krulmacaroni?

Macaronimaden


Zelf ben ik zelfs nu nog, in 2007, nooit in Griekenland geweest. Portugal bezocht ik pas in 1995 voor het eerst, hoewel daarna nog heel vaak. Ook in Italië, Zweden of Amerika ben ik nooit geweest. Een soort gebrek aan initiatief of doortastendheid, dat is een beetje de tragiek van mijn leven. Of misschien een gevoel van niet zo nodig hoeven. Ik weet niet of ik het wel erg moet vinden dat ik die landen nooit bezocht heb. Misschien wil ik het wel niet eens anders. Ik weet ook niet of ik wel weet wat ik wil.

Een verhaal n.a.v. twee verhalen (3)


1000 euro nu is bij 1% over 40 jaar 1489 euro, bij 2% 2208 en bij 3% 3262. Andersom: om over 40 jaar 3000 euro uit te kunnen keren, moet je nu hebben:

920bij 3%
1359bij 2%
2015bij 1%
3000bij 0%

Burgerinitiatief geldschepping (2)


In het eerste millennium waren er tijden dat bijna heel Europa door Germaanse volkeren bewoond werd (of althans: door Germaanse groepen overheerst), ook in gebieden die later tot Italië, Tunesië, Spanje of Portugal gingen behoren.

Ook in het Portugees zijn daardoor heel wat Germaanse taalsporen terug te vinden.

Chic, chiquer, sjiekst


Er wordt dus geld aangemaakt dat er voorheen niet was. Maar merk op dat deze geldschepping – en dit is belangrijk – de bank niet ‘rijker’ heeft gemaakt: ze heeft nu meer activa (vorderingen), maar ook meer passiva (verplichtingen), en het saldo van die twee toenames is nul.

Girale financiering


Definitie van geld

Dat banken rente scheppen, volgt uit de definitie van geld: geld bestaat uit munten, plus wat banken het publiek schuldig zijn. De consequentie van die definitie is dat alles binnen een bank geen geld is (d.w.z. geen geld in monetaire zin, als ruilmiddel, M1/M2/M3-aggregaten).

Munten en bankbiljetten in kluizen en kassaladen van een bank, dat is geen geld. Wat de bank van andere banken (inclusief de centrale bank) te vorderen heeft, is geen geld. Banken hebben geen geld, alleen het publiek (huishoudens en bedrijven).

Rente scheppenKleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden