Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


Tja

Kortom, dit was weer een van die vele zinloze stukjes van mij, waarin ik andere mensen bekritiseer, terwijl het allemaal gewoon mijn eigen domme schuld was.

Papierloos bankieren


Conclusie

Straat- en snelwegverlichting mag overdag altijd uit. Laten branden heeft geen enkele merkbare uitwerking op de veiligheid. Dit geldt ook bij speciale situaties, zoals invoegstroken, wegwerkzaamheden, zware bewolking of regenbuien.

De simpele reden is dat we tegen de zon toch niet op kunnen, met wat voor elektrisch licht dan ook. En de zon schijnt overdag altijd, ook als ze niet te zien is.

Straatverlichting overdag


Gaat het gerechtshof met zijn beschikking dan niet in tegen de wet? Wijken de raadsheren af van wat er echt staat en verzinnen ze er zelf maar wat bij? Gaan ze hun boekje te buiten, door in plaats van op de stoel van de rechter op die van de wetgever te gaan zitten?

Het antwoord is nee. Daar kwam ik later achter en ik zal het straks uitleggen. Nu eerst meer details over hoe mijn eerste, achteraf gezien verkeerde, indruk ontstond.

De al dan niet zinvolle petitie van Henk Bres


Geheimpje, gratis door mij verklapt: als je ze los laat krijgen die dieren na een tijdje honger en lopen ze zelf terug naar de stal. Daar melden ze zich dan vrijwillig bij de afdeling voedseldistributie.

Gevonden


Andere ervaringen

Op 2 juli 2011 zag ik meer mensen over de dienst 2233 huizeninfo schrijven. Ze waren niet altijd positief. Ik heb die berichten toen expres niet nauwkeurig gelezen, omdat ik eerst onbeïnvloed mijn eigen artikel wilde schrijven.

Info per sms


Ja? En al zou dat zo zijn, dan bewijst dat toch niet dat ik ermee bekend was en het me ook nu nog herinner? Denk nou eens even na, speurneus. Probeer eens een zorgvuldige, logische redenering op te zetten. Je kan het.

Schelden met stro


Allemaal dingen waar ik de geldhervormers nooit over hoor, en als ik erop wijs, wordt het spottend weggewuifd, omdat pensioen zogenaamd toch allemaal bedrog is.

Nog steeds niet gelezen


Willem Post noemt voor het eerst de naam Barbara Walters weer: 50m44s. Zes minuten en zeventien seconden na de eerste keer. Dat is te lang.

Luisteraar altijd centraal


Zo vreemd is het allemaal niet, want ook in onze tijd zie je het teken ~ (maar dan in de regel, niet boven een letter) vaak gebruikt in woordenboeken, als ruimtebesparende aanduiding van het hoofdwoord van het lemma. Mogelijk houdt deze moderne gewoonte verband met de traditie van honderden jaren eerder.

Aan toekomstige taalvorsers (2b)


Door de beschuldiging met link, zoals gepresenteerd door Peter Breedveld, wordt dat wel gesuggereerd, dus dat Jan Bennink daar allemaal voor verantwoordelijk zou zijn. Dat zijn onzindelijke methoden van Peter Breedveld, dat is demagogie, dat is retorische misleiding van lezers, dat zijn gemene trucs.

Iemand die eerlijk, integer en oprecht is, doet zoiets niet.

Zorgvuldig


Nu naar het eigenlijke onderwerp van dit artikel. Ik ben goed in afdwalen en veel te lange misschien wel irrelevante inleidingen. Daarom heb ik de titel voorzien van een mogelijkheid om over het gezwam heen te klikken.

Barosso? Nee, Barroso, klinkt als Baroozoe!


Steeds meer mensen blijken te denken dat de voorzitter van de Europese Commissie de naam Barosso draagt. Ze zeggen het zo, en ze schrijven het ook steeds vaker zo, bijvoorbeeld op Twitter.

Barosso? Nee, Barroso, klinkt als Baroozoe!


Maar er zit aan zo'n bewust foute uitspraak ook een ander aspect: een bijna koloniale minachting voor de mensen die er wonen, of, belangrijker, woonden. Wij beschaafde christelijke Hollanders zullen die domme, en nota bene ook nog moslimse, inlanders wel even vertellen hoe een normaal mens de naam van hun miezerige prutsplaatsje uitspreekt. In ieder geval niet zoals in hun locale brabbeltaaltje natuurlijk.

Hardleersheid, en de juiste uitspraak van Srebrenica


Fiscalisering van de AOW

Er is nog een nuancering aan te voeren bij de m.i. onjuiste aantijgingen van Jeroen H. aan het adres van de generatie boven hem (en boven mij, min of meer, al ben ik iets ouder, maar niet zo oud om zijn vader te kunnen zijn): de fiscalisering van de AOW.

Generatiekloof


Nu dezelfde zin omgezet in moderne Portugese spelling, om precies te zijn die van Portugal, van ca. 2010, nog van vóór de hervorming volgens het akkoord van 1990, want daar doe ik niet aan – ik zie weliswaar in dat het voordelen heeft één gemeenschappelijke spelling te hebben voor alle Portugeestalige landen, maar dat is niet mijn probleem.

Aan toekomstige taalvorsers (1)Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden