Geselecteerde artikelen (nl: taal is Nederlands)


In plaats van hem letterlijk te citeren duik ik nu ook zelf in de verdragtekst en wetsteksten om te zien of wat Omtzigt zegt wel klopt. Het voordeel van hier achter mijn schermpje zitten in plaats van in een tv-studio is dat ik gemakkelijk teksten kan opzoeken en letterlijk weergeven.

Wetsvoorstel verbieden rechtspersonen?


Ik kan me niet voorstellen dat een wolf genetisch zoveel van een hond verschilt dat die plotseling wel scherpe nagels heeft. Iemand ooit dicht genoeg bij zo’n beest geweest om dat zeker te weten? Dan graag een berichtje.

Uit de klauwen van de wolf


Toch bestaat er een klein aantal woorden, die het meest correct worden geschreven met het gebruik van accenten. Het is niet per se nodig, maar wel gebruikelijk. Het gaat om woorden die niet heel frequent zijn.

Ik demonstreer hier hoe zulke woorden te vinden zijn. Het blijken er 89. In het IED staan er 46.

Zoeken met patronen


Dit eenvoudige voorbeeld laat zien hoe Micha Kat research pleegt, namelijk niet of nauwelijks. Hij zoekt niet naar kennis en waarheid, maar gaat uit van vaststaande denkbeelden.

Onafhankelijke journalistiek

In zijn situatie geeft dat ook niet, want Micha Kat hoeft geen research te plegen, omdat hij alleen maar de agenda hoeft te dienen van zijn opdrachtgevers, de familie Poot.

Op de brandstapel


Muziek

Toch nog eentje, snel. The Beatles. Ben ik fan van. Speelden ook een rol in deze aflevering van DWDD.

Alles bijeen een door mij warm aanbevolen aflevering.

Kijker altijd centraal


Het Openbaar Ministerie speelt een wezenlijke rol in het strafrecht. Maar met civiele zaken heeft het OM nul komma nul maar dan ook helemaal niets van doen. (2012-03-19: maar zie naschrift.) Of iemand “in de smaak valt bij het O.M. en de machtstruktuur er omheen” is bij een kort geding dus per definitie totaal irrelevant.

Intens dom


In het kort

Het fundamentele misverstand bij MPE-aanhangers en anderen is dat ze denken dat geld alleen kan worden ingeruild tegen goederen en diensten.

Ze zien niet in dat geld ook kan worden geruild tegen geld. Dat is zinvol als aan beide kanten de voorwaarden verschillend zijn.

Dat is het geval bij een banklening en het maakt rente gerechtvaardigd.

Wederzijdse overeenkomst


Letterlijk is het allemaal wel waar wat hier staat – behalve dat in plaats van “10 tot 30 keer” in de eurozone tegenwoordig theoretisch al een factor 100 geldt.

Alleen zijn er wat stappen overgeslagen en wordt de lezer niet duidelijk gemaakt wat er werkelijk gebeurt. Daarom vind ik deze voorstelling van zaken misleidend. Er wordt een ander sentiment overgebracht dan uit de complete feiten naar voren zou komen.

Toch net een beetje anders


Fhantazij

Kortom, ElPicũ® is een mengelmoesje van van alles en nog wat en het slaat talig beschouwd helemaal nergens op.

Aansprekend slingertje


Taalverandering

Dit alles overziende handhaaf ik mijn vermoeden dat het tempo van taalverandering bij het Portugees en het Nederlands ongeveer gelijk is geweest. Tot zo’n 500 jaar is het nog verbazend makkelijk te volgen, daarna (nee, daarvoor!) wordt het steeds lastiger.

Zou dit zo voor alle talen gelden? Men zegt dat IJslands en Oudnoords maar heel weinig verschillen. Ik weet er niks van en kan het niet beoordelen.

Aan toekomstige taalvorsers (4)


Carles Puyol. Ga ik het niet over hebben, hoewel ik me afvraag of het ergens op slaat om Poedjol te zeggen, zoals de commentator deed. Zo'n uitspraak van de letter y is in het Castiliaans Spaans wel een van de varianten, maar in het Catalaans? Volgens mij komt de letter y in de spelling van die taal helemaal niet voor. Is zijn naam dus fout geschreven? Pujol is ook een Spaanse naam, dacht ik. Kortom, ik weet het niet, dus ik zeg er niks over. (Waarom heb je daar zoveel woorden voor nodig, om niks te zeggen, leugenaar?)

Dzabi?


Ik ben geneigd het stuk behoorlijk overtuigend te vinden. Is deze kwart-Zeeuw om? Ik vermoed voorzichtig van wel.

Overheid: investeer met geleend geld


Door die onvermijdelijke sentimenten van politici die herkozen willen worden en hun macht behouden, is er een veel te groot risico dat de regering, aan de knoppen van de geldhoeveelheidssturing, de geldhoeveelheid te veel zou laten groeien, met grote kans op hogere inflatie of zelfs hyperinflatie.

Gevaarlijk, dus niet doen.

Kan het en moeten we het willen?


Het eind van de naam Veloso is en klinkt net zo als het eind van de naam Barroso, op de foute en goede uitspraak waarvan ik al eerder, uiteraard ook vruchteloos, wees.

Vullosso


Voorbeelden: anarquista, artista, bolchevista, budista, calvinista, dentista (tandarts), fadista (fadozanger of -zangeres), motorista (chauffeur, bestuurder), nazista, oculista (opticien, oogarts), optimista, pessimista, pianista, radicalista, realista, turista, utopista, enz.

Deze woorden kunnen grammaticaal mannelijk of vrouwelijk zijn, afhankelijk van de sekse van de persoon om wie het gaat. De uitgang ‘-ista’ verandert daarbij echter niet, die blijft altijd gelijk.

Het geslacht van woorden op -ãoKleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden