Meteen!

Verlopen

Nieuwe ov-chipkaart aangevraagd, want de oude verloopt binnenkort. Veel mensen zijn boos dat je daar € 7,50 voor moet betalen, maar ik heb daar wel begrip voor. Die chip kost geld, de hele infrastructuur kost geld, en als we het niet via die kaart betalen, dan komt het wel via de reistarieven terug. Hoe dan ook moet het betaald worden.

€ 7,50 in vijf jaar is € 1,50 per jaar. Peanuts. Verwaarloosbaar. Geen punt.

Hoofd

Een pasfoto laten maken hoeft niet meer. Niet leuk voor professionele fotografen en fotowinkels, maar wel voor de hand liggend en in lijn met de moderne ontwikkelingen. Je mag een eigen foto uploaden naar de site. Tegenwoordig met al die selfies, gemaakt met de camera van de smartphone of een ander goedkoop, maar toch redelijk goed digitaal fototoestel, heeft bijna iedereen wel een paar aardige foto’s van zichzelf rondslingeren.

Er is een handige voorziening om het stukje van die foto waarin hopelijk een herkenbaar gezicht staat, er met de juiste grootte en een beetje redelijk gecentreerd op te krijgen.

Dat hebben ze netjes in elkaar gezet, die softwarebouwers.

Denken vanuit …

De aangevraagde nieuwe ov-kaart zal worden toegestuurd. Op het aanvraagscherm staat dat vermeld en het wordt ook in een e-mail bevestigd:

Uw oude kaart is geblokkeerd en kan niet meer worden gebruikt. [...] U ontvangt uw vervangende kaart binnen drie werkdagen.

Wacht even. Drie werkdagen. Geblokkeerd. Meteen al? Dus als je bijvoorbeeld forens bent, iedere dag met het openbaar vervoer naar je werk gaat, dan werkt je abonnement niet meer en moet je drie dagen lang ergens (waar? hoe?) apart een los kaartje gaan kopen? Wie betaalt dat?

Dat is toch niet handig, mensen? Denk nou eens even na!

Hier gaan kaarthouders natuurlijk terecht over klagen (wij niet want we reizen maar soms), dus je krijgt extra belasting van je helpdesk. Gedoe, ophef, negatieve publiciteit. Dat moet je toch niet willen, dat voorkom je toch bij voorbaat? Vijf jaar kon je hierover nadenken, kon je dit aan zien komen.

Dit vind ik nou typisch zo’n voorbeeld van wat je te vaak ziet bij software: denken vanuit de programmeur, met je hoofd in de code of ontwerpdiagrammen, in plaats van wat zou moeten: denk vanuit de gebruiker, vanuit de klant, hier: vanuit de reiziger.

Reiziger centraal

De reiziger wil zonder gezeur reizen. Dus als die reiziger een nieuwe kaart aanvraagt, bijvoorbeeld omdat dat nou eenmaal schijnt te moeten, eens in de vijf jaar, dan blokkeer je, dames en heren softwareontwikkelaars, die oude kaart natuurlijk pas nadat de reiziger – dus je klant, diegene die indirect jouw salaris betaalt – die nieuwe kaart heeft ontvangen én voor het eerst heeft gebruikt. (Doet die dat langdurig niet, dan blokkeer je na bijvoorbeeld 14 dagen alsnog.)

Zo doen banken en creditcardmaatschappijen – toch ook niet altijd wonderen van gebruikersgerichtheid – het ook bij het periodiek vervangen van pasjes. Dus het kan wel.

Neem reissaldo mee!

In de bevestigings-e-mail staat ook:

Had u een abonnement en/of automatisch opladen op uw oude kaart staan? Dan staat dit ook op uw nieuwe kaart.

Vraagje. Als ze die dingen wel overzetten, waarom pakken ze dan niet meteen het beltegoed (huh? reistegoed? saldo, heet dat officieel) even mee? Maar nee hoor, ook dat is weer te veel vanuit de gebruiker gedacht. Dat tegoed gaan ze namelijk terugstorten op je bankrekening!

En dan moet je dus op de nieuwe kaart eerst weer nieuw saldo laden. Ergens bij een paal in een supermarkt, ver weg van de tramhalte? O nee, het gaat automatisch als je automatisch opladen had aangezet. Hopen dat dat inderdaad weer werkt dan maar.

SEPA

Wij storten het saldo van uw oude kaart binnen 30 dagen op uw bankrekening.

Dertig dagen? Is dat niet een beetje erg lang? O wacht, dat is natuurlijk omdat ze nog niet weten of er in de tussentijd nog iets af gaat. Dat probleem zou er zijn, als ze het goed gedaan hadden: de kaart actief laten totdat de reiziger de nieuwe heeft en gebruikt.

Maar zo hebben ze het niet gedaan, dus kunnen ze dat geld makkelijk binnen twee of drie dagen terugstorten. Want die kaart is nou toch al geblokkeerd, dus het saldo erop kan niet meer veranderen. Zelfs bij een Europese overschrijving buiten Nederland is het geld er tegenwoordig binnen enkele dagen, en binnen Nederland in een dag of, binnen dezelfde bank, een paar seconden.

Meteen blokkeren, dan ook snel overmaken. Kom op, je kan het!