Zomaar remmen

Vorige maand schreef ik:

Is het werkelijk de bedoeling dat ik ga afremmen om mijn snelheid te matigen en dat ik daarna snel weer optrek? Allebei vermijd ik omdat het brandstof kost, en omdat plotseling afremmen harmonicafiles en zelfs kettingbotsingen kan veroorzaken.

En ook:

Advies aan de wegbeheerders: laat over langere weggedeelten zoveel mogelijk dezelfde maximumsnelheid gelden, en verander die niet elke 10 meter (ik overdrijf een beetje, maar niet eens veel), want dat creëert onrust. En onrust op de weg is gevaarlijk.

Vandaag lees ik in het ANWB-blad “Kampioen” iets dat hiermee te maken heeft. Nummer 5, mei 2014, bladzijde 60, in de nieuwe rubriek “Wegwijs”, met tekst van Claudia Feldmann. Ik citeer:

25%
van alle opstoppingen ontstaat doordat automobilisten zomaar remmen of van rijbaan veranderen. Op de A58 tussen Eindhoven en Tilburg is zelfs 40% een spookfile, blijkt uit onderzoek van TNO. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu start dit jaar met een proef op het geplaagde traject. Bij het experiment worden ‘slimme auto’s’ ingezet die met elkaar en de weg communiceren.

(Strikt genomen: ik weet niet of de oorzaak van de spookfiles op de A58 te vinden is mede in de onrust van steeds wisselende maximumsnelheden. Maar toch:)

De overheid spant dus het paard achter de wagen: twijfelachtige futuristische technologie willen inzetten, terwijl het ook veel eenvoudiger kan op een manier die aansluit bij de menselijke natuur: breng rust op de weg door de onrust te vermijden en te beperken. Dat kan o.a. door uniforme snelheidsbeperkingen en niet steeds wat anders.