Wi-Fi-extender

(Oorspronkelijk een e-mail aan mijn dochter, maar na lichte bewerking ook geschikt als hardware review.)

Als jullie Wi-Fi in een andere kamer al niet meer goed te ontvangen is, zendt hij misschien nogal zwak uit? De vorige Wi-Fi-router met ADSL-modem die we hadden (Sitecom WL-118; heb ik nog, maar niet bruikbaar voor Tele2, omdat daar ook vaste telefoon bij zit) hing boven (op jouw vroegere kamer) en was althans op mijn computer ook beneden goed te ontvangen. Op het kleine computertje viel internet wel eens uit en dan hielp alleen nog het herstarten van de router.

Nu met de Wi-Fi van Tele2 is het andersom: de router ligt beneden waar de telefoonlijn binnenkomt. Boven op mijn werkkamer heb ik dan maar 1 of 2 streepjes in plaats van 4 of 5. Soms gaat dat goed, maar vaak ook valt de verbinding steeds weg. Het duurt dan minuten voor die zich herstelt. Misschien hangt het ook samen met storing van de buren, want er komen daarboven erg veel stations veel harder door. En Wi-Fi (althans volgens 802.11g/n) heeft maar weinig kanalen.

Sinds een week of wat hebben we dus die extender en dat helpt prima. Hij hangt op de overloop, heeft alleen twee pootjes voor in het stopcontact en nog een Ethernet-poort die niet nodig is (hoogstens bij de installatie, maar zelfs dat niet). Hij ontvangt de hoofdrouter van beneden en verbindt die signalen door door zelf ook als Wi-Fi-station te fungeren. Ik had er eerst een andere netwerknaam (SSID) in staan, maar nu net heb ik ze gelijk gemaakt (dat suggereert de installatie ook) en dan ziet de computer geen verschil meer. Ze vullen elkaar dan echt aan, kennelijk.

Ik heb gewoon een van de goedkoopste genomen van de MediaMarkt (ex-Saturn). TP-Link TL-WA850RE van € 29,90.

Het configureren was heel simpel, d.w.z. kostte mij een hele middag, maar dat kwam doordat ik iets cruciaals over het hoofd zag dat niet in de installatiehandleiding stond en daar redelijkerwijs ook niet in had kunnen staan. Ik was die dag heel vroeg opgestaan na te weinig slaap, misschien was dat het.

Toen ik na vele vruchteloze pogingen uit arren moede maar eerst boodschappen was gaan doen, had ik bij de kassa opeens zo’n plingmoment! Ik dacht even dat sommige mensen naar me omkeken, dat ze dat ballonnetje boven m’n hoofd gewoon konden zien. Ik heb namelijk, zoals je je misschien herinnert, zo’n superdichtgespijkerde beveiliging op de hoofdrouter, waardoor de buren, zelfs al hadden ze de totaal onraadbare encryptiesleutel, nog steeds niet op ons netwerk konden. Het werkt met een tabelletje met de MAC-adressen van toegestane devices.

Waar ik niet aan gedacht had, was dat de extender ook een device is met een MAC-adres (dat meldde hij ook zelf keurig bij de installatie). Als dat adres niet in de hoofdrouter staat, kan de extender inloggen en doorverbinden wat hij wil, maar de hoofdrouter blijft zeggen “staat niet op de kaart” en flikkert alle pakketten ongezien weg. Dus geen internet via de extender. De blauwe lampjes gaan niet aan. Logisch, als je het weet.

Na toevoeging van het Mac-adres werkte alles dus als een zonnetje en nog steeds. En ook nog: het apparaatje heet slechts drie watt te verbruiken, maar volgens mijn meet­stop­contact (xavax Energy cost meter »Basic«) is het er maar één! Dat zegt ook iets over de zendintensiteit van Wi-Fi en de eventuele en door sommigen vermoede schadelijkheid van die straling.


PS Als de extender bij de installatie om een pincode vraagt, die je niet hebt, zoek je naar een link verder naar onderen waarmee je door kunt naar een scherm om in plaats van de pincode een versleutelingswachtwoord op te geven. Of anders initieel configureren met het bijgeleverde netwerkkabeltje in plaats van draadloos.