De schaal van Richter? Is die niet antiek?

Berichten

Wat raar is dat toch dat in Nederlandse media (buitenlandse heb ik niet gecheckt) de kracht van aardbevingen nog steeds wordt aangeven volgens de schaal van Richter!

Die schaal dateert van 1935 maar is (althans voor zware aardbevingen, en alleen die komen in het nieuws) al in 1979, dat is 32 jaar geleden, vervangen door de momentmagnitudeschaal.

Voorbeeld

Een voorbeeld (maar andere kranten en radioprogramma's doen het ook): De NRC van 1 april 2011 (maar een grap is het vast niet) meldde:

Bij het Griekse eiland Kreta heeft vanmiddag een aardbeving van 6.2 op de schaal van Richter plaatsgevonden.

Vervolgens geven ze keurig de bron aan via een hyperlink:

Dat meldt het Europees-Mediterraans Seismologisch Instituut.

Die hyperlink leidt inderdaad naar een bericht van het centrum met de naam “European-Mediterranean Seismological Centre” of in het Frans ook geheten “Centre Sismologique Euro-Méditerranéen”.

Daar staat vermeld “Magnitude Mw 6.0”. Die MW is de aanduiding voor de momentmagnitudeschaal. Dat is dus niet de schaal van Richter. Waarom die dan toch zo benoemen in artikel en kop?

Ook al is indertijd getracht de getallen zo veel mogelijk gelijk te laten, toch zijn die echt anders, zoals in de Engelstalige Wikipedia aan de hand van grote Californische aardbevingen in een tabel is verduidelijkt.

Volksmond

Een argument zou kunnen zijn dat de momentmagnitudeschaal in de volksmond nou eenmaal bekend als de schaal van Richter. Maar de vraag wordt dan: zegt iedereen het zo omdat het altijd zo in de krant staat? Of schrijft de krant het zo omdat iedereen het altijd zo zegt?

Moeten media volgen of richting geven? Allebei een beetje, denk ik. Maar als het tot feitelijke fouten leidt, gaat het mij te ver. En dat is hier naar mijn mening het geval.

Magnitude

Toegegeven, ‘momentmagnitudeschaal’ is een veel te lang, moeilijk en onoverzichtelijk woord. Maar ‘magnitude’ is al veel korter en ook redelijk begrijpelijk, ook voor leken. Het geeft aan hoe groot of hoe krachtig iets is.

Mijn voorstel is daarom dat kranten en gesproken media voortaan melden dat er daar en daar een aardbeving is geweest van magnitude zoveel komma zoveel. Inderdaad met een komma, niet een punt, want de decimale punt is Engels en die hanteren wij in het Nederlands niet.

Voornoemd bericht in NRC had dan kunnen luiden:

Bij het Griekse eiland Kreta heeft vanmiddag een aardbeving van magnitude 6,0 plaatsgevonden.


Copyright © 2011 R. Harmsen.