Dat is toch niet slim?

Groen, maar ook lokaal?

Net in het programma Groen licht van de VARA een item met iemand van Landal Greenparks. Hij vertelde dat Landal voortaan alleen nog groene stroom gaat gebruiken. Prima idee, vind ik, doen wij thuis ook.

Maar hij vertelde ook dat Landal alleen in Nederland opgewekte groene stroom inkoopt. Daar haak ik af. Want dat is toch niet slim?

Oosten en noorden

Uit eigen ervaring weet ik dat er ook veel fijne Landal-huisjesparken zijn in het noorden en oosten van het land. Stel nu dat de door Landal daarvoor ingekochte groene stroom wordt opgewekt in een windpark voor de Hollandse kust, zo’n 150 à 200 km verderop. Die afstand is niet zo’n probleem, dankzij de hoogspanningsleidingen. Hun hoge spanning (bijv. 400 kV) maakt transport over grote afstand mogelijk met weinig verliezen.

Maar in de buurt van die windmolens voor de Hollandse kust wonen veel mensen en er zijn veel fabrieken en kantoren. Het zou dus zo maar eens kunnen dat ondanks het grote aantal molens en de veelal harde wind op zee, de zo opgewekte elektriciteit in de nabijheid al helemaal nodig is, al helemaal opverbruikt wordt.

Dan is er voor Landal in het oosten en noorden niks meer over. Maar net over de grens in Duitsland, waar veel minder mensen wonen maar wel veel windmolens staan en bijna alle daken zonnepanelen hebben, is dan vast wel stroom genoeg.

O nee, maar dat kan niet, want Landal koopt alleen lokaal geproduceerde stroom in, uit Nederland. Dat is beter voor het milieu! Lokale en groene stroom.

Dus die Duitse windstroom wordt dan bij de grens tegen­gehouden? Dat is toch niet slim?

Gelukkig gebeurt dat natuurlijk ook niet. Al die elektriciteits­netten zijn gekoppeld, in zo’n geval krijgt Landal gewoon wind­stroom uit Duitsland. Van vlak over de grens of misschien van noordelijker, winderig streken, in de buurt van Denemarken. Of uit België.

Zuiden

Landal heeft ook leuke parken in het zuiden van Nederland, bijvoorbeeld een in de buurt van Roermond. Dan is stroomlevering uit België geen slecht idee. In dat land, bij Coo, en in Luxemburg bij Vianden, zijn grote pompcentrales. Ook die kunnen groene stroom leveren, weliswaar met transportverliezen door de afstand. Ook doordat het oppompen natuurlijk meer stroom kost dan het neer laten vallen oplevert (rendement lager dan 100%), is dit momenteel beschouwd niet optimaal.

Maar omdat elektriciteit, zonder opslag, technisch gezien meteen na de productie moet worden gebruikt, zijn die pompcentrales toch nuttig en vaak rendabel. Het kan zelfs lonend zijn (zowel financieel als energetisch) om de stroom helemaal naar Noorwegen te vervoeren, over dure onderzeese kabels waarvan er niet voor niets steeds meer komen. Daar pompen ze er meren mee vol, om die later weer leeg te laten lopen als meer stroom nodig is dan geproduceerd wordt. Die stroom gaat dan weer helemaal terug door die hele lange kabel.

Maar Landal maakt van zulke mogelijkheden geen gebruik. Want Landal wil alleen in Nederland opgewekte groene stroom inkopen.

Dat is toch niet slim?

Ik vind het een enge, bekrompen, ouderwetse, nationalistische benadering. Energievraagstukken zijn bij uitstek geschikt om internationaal, Europees opgelost te worden. Dat tekorten in het ene land aangezuiverd worden door productie in een ander land, is essentieel en draagt juist bij aan een effectieve, groene opwekking. Beperkt denken doet dat niet.

En dat aanzuiveren gebeurt ook gewoon, technisch gezien, of kortzichtige energie-inkopers en programmamakers dat nou snappen en willen of niet. Want wat opgewekt is, moet ergens naartoe, nu meteen. Desnoods dan maar helemaal naar België, Noorwegen of Zwitserland. Alles beter dan weggooien, wat technisch niet eens kan.

Tenzij je naast elke windmolen en elk zonnepaneel allemaal loze waterkokers zet om de overtollige stroom op te souperen. Willen we dat dan? Dan is het verbruik tenminste wel lokaal. Hoera!


Copyright © 2016 R. Harmsen.