Notitie bij ‘Webdesign in de praktijk’

, eigen vertaling van mijn Engelse origineel

Boek

Dit is een notitie over het boek ‘Webdesign in de praktijk’, geschreven door Peter Kentie (met tekstbijdragen van diverse andere auteurs). Ik kocht het op 8 december 2001 heb er sindsdien veel uit geleerd.

Om die reden noemde ik het boek in twee webpagina’s ( 1 ,  2 ) geschreven in 2002, en beval ik het aan omdat ik het zelf een goed boek vond.

In de Engelstalige versies van die pagina’s van mij, verwees ik toen naar een Engelse versie van het boek, met de titel ‘Web Design’ (ondertitel in het plaatje onleesbaar). Nu in 2011 kan ik geen info meer vinden over die Engelse versie, hoewel het plaatje van de omslag dat ik toen vond op de site van webwinkel bol.com Partner van bol.com (gif, 88x31) nog steeds werkt:
, evenals dat van de Nederlandse versie: .

Partnerprogramma

Kort nadat ik die webpagina’s geschreven had, voegde ik hyperlinks toe naar een partnerprogramma van bol.com. Dit programma werkt nu niet meer, maar het is vervangen door een nieuw programma waaraan ik sinds enkele dagen ook weer deelneem. Ik wilde dus die hyperlinks voor het partnerprogramma bijwerken.

Als gezegd vind ik nu alleen Nederlandse versies, volgens de info op de site van bol.com gaat het om de 5e editie, gepubliceerd in 2003 en 2005. Het boek dat ik heb is ook de 5e editie, maar dan gepubliceerd in november 2001 (niet verrassend, want ik schafte het in december van dat jaar aan).

Ik vraag me daarom af of de inhoud na 2001 nog bijgewerkt is. Omdat het editienummer nog gelijk is, lijkt dat waarschijnlijk. Ik vond dat de auteur, Peter Kentie, tegenwoordig werkt bij de voetbalclub PSV. Dan heeft hij waarschijnlijk niet veel tijd om oude boeken bij te werken die hij voor die tijd al geschreven had.

Verouderd?

Als het boek in essentie nog steeds dezelfde inhoud heeft als in 2001, nu bijna 10 jaar geleden, dan zal het in sommige opzichten wel achterhaald zijn. (En hetzelfde geldt natuurlijk voor mijn eigen pagina’s, waarin ik naar het boek verwijs.)

Aan de andere kant behouden sterke, briljante ideeën, zoals landbouw, het wiel, telefoon en radio, het internet) hun waarde ook als nieuwe ontwikkelingen plaatsvinden. Dus mensen die net als ik het KISS-principe aanhangen kunnen nog steeds nuttige infomatie vinden in de versie uit 2003 of 2005 van Peter Kenties boek.

Browseroorlogen

Een voorbeeld van wat nu waarschijnlijk achterhaald is, is de uitleg in het hoofdstuk over JavaScript, over de Document Object Modellen van Netscape Navigator versie 2 en 4 t.o.v. dat van Internet Explorer 4.

Ik vraag me af of die verschillen nog bestaan of nog relevant zijn. Maar ik moet toegeven dat ik er weinig vanaf weet, omdat ik me vrijwel geheel beperk tot HTML met CSS, en een beetje CGI. Ik besloot daartoe omdat het boek me liet zien dat al die onafhankelijkheden Javascript veel te ingewikkelder maakten, voor mij in elk geval wel.

Tegenwoordig, in 2011, test ik mijn eigen webpagina’s normaal met Google Chrome 9.0 en soms ook met Firefox 3.6, Opera 9.15 (of 11.01) en Internet Explorer 8.0. Ik vind zeer weinig afwijkingen, en als ik ze vind, komt dat meestal door fouten die met de HTML-validator van W3C® snel te vinden zijn.

Misschien nuttig

Is Kenties boek nog steeds handig? Ik weet het niet. Ik weet wel dat ik er veel van geleerd heb. Het leek me juist om deze notitie te publiceren nu ik nog steeds een boek blijf aanbevelen dat misschien verouderd maar waarschijnlijk ten dele nog nuttig is.