Veel mensen denken dat HTML moeilijk is, zo moeilijk dat er speciale programma's nodig zijn om webpagina's te maken. Als je de achterliggende code van wat pagina's op het web bekijkt lijkt dat ook wel te kloppen: ze beginnen vaak met lange rijen Javascript-functies, (zie ook) die misschien ook ooit ergens aangeroepen worden. Pagina's die gemaakt zijn met Microsofts Word, versie 2000 en hoger, bevatten ingewikkelde XML zonder dat duidelijk is waarom dat nodig is. Ook gebruiken ze CSS, wat verstandig is, maar niet als het zo inefficiƫnt en onoverzichtelijk gebeurt als Microsoft het doet.
Toch is het heel goed mogelijk een site te bouwen met slechts een gedeelte van de mogelijkheden van HTML, zonder Javascript, zonder XML, en met CSS, maar dan zoals CSS bedoeld is. Zo'n site kan plaatjes bevatten, hyperlinks, zowel in tekstvorm als met plaatjes, een fraaie opmaak, kleuren, verschillende lettertypen en lettergrootten; en het enige gereedschap dat nodig is is een eenvoudige teksteditor en een willekeurig bladerprogramma (een zogenaamde browser).
Lees hier (in het Engels) de mening van een geestverwant.
Mijn doel is te laten wat er mogelijk is met deze eenvoudige middelen. Door de eenvoud blijft de HTML gemakkelijk te lezen en te leren, en eenvoudig te onderhouden zonder speciale hulpmiddelen. Je kunt hier een kopie van de HTML-bestanden ophalen. Ze zitten samen in een enkel Zip-bestand, zodat je ze met bijvoorbeeld WinZip of PkZip of WinRar op je eigen computer kunt uitpakken. Je bekijkt dan in een teksteditor (bijv. NotePad) de HTML-code, terwijl je het resultaat ervan tegelijk in een browser ziet.