Kleurenvlucht

Maar wat ik eigenlijk zeggen wou: ik was dus mijn boekenkast aan het opruimen, toen ik het fotoboek (of eigenlijk fotoalbum, met gespaarde en ingeplakte platen) getiteld ‘Kleurenvlucht’ tegenkwam. Ik heb het al zolang ik me herinner. Ik heb er nooit plaatjes ingeplakt. Dat hebben mijn ouders dus waarschijnlijk gedaan. Nu ik er weer inkijk blijkt het uitgegeven te zijn door Douwe Egberts in Utrecht en Joure. Dat was me nooit eerder opgevallen. Waarschijnlijk kreeg je vroeger album en kleurenplaten als je koffiepunten spaarde?

Ik zal het boek ook eens aan mijn zoon laten zien, vindt hij vast nu wel interessant, ook al is het boek natuurlijk zwaar verouderd.

Oud?

Merkwaardig is dat men in die tijd zelden een jaar van uitgave in boeken vermeldde. Alsof ze in het heden leefden, zonder veel aandacht voor de toekomst en het verleden. Alsof ze niet verwachtten dat later iemand zo'n boek nog eens zou inzien en zich afvragen hoe oud het al is.
Ik daarentegen stel me soms wel voor hoe mensen in bijvoorbeeld 2068 dit artikel zullen vinden en lezen, weer zestig jaar later, en 500 jaar na het begin van de Tachtigjarige Oorlog.

Er zijn wel diverse aanwijzingen van wanneer het boek is uitgegeven:

Boeiend

In het boek staan diverse verhalen, waarvan ik er enkele als kind al interessant vond.
Er is bijvoorbeeld een foto (blz. 37) van Rotterdam vóór het bombardement van 1940. Ik hoorde wel eens verhalen dat een oom van me, toen kind, later in het puin ging spelen (mocht dat?), of in plaatselijk dialect (als ik het goed onthouden heb) de puin.

Op bladzijde 41 een foto van een feloranje Sykorski [sic] S51, enkele meters boven de grond hangend.

Het instrumentenpaneel van een Dakota op blz. 25, met oranje schermen voor de ramen. Er staat bij dat leerling-piloten een blauwe bril op kregen, die het oranje licht absorbeerde, zodat ze niks zagen bij het oefenen in blindvliegen. De instructeur had geen bril op en zag wel alles!