Onbeschofte toon

Een interactie

Onder het stuk “Fact-check: Hans Jansen is een jokkebrok en wij danken onze beschaving aan De Moslims”, gepubliceerd op Frontaalnaakt.nl maar geschreven door Jelmer Renema (een stuk dat ik roemde, overigens), reageerde ene Paul-Peter Theulings (“op 29 04 2014 at 09:24”; fijn, die meertalige tijdstipaanduidingen) met:

Nu is “wij danken onze beschaving aan De Moslims” ook wel weer een zoetste appelselectie. Zeker zinvol, die zoete appels.

Daarop de webmaster, hoofdredacteur en moderator van het forum, Peter Breedveld, “op 29 04 2014 at 11:13”:

Ja, dat staat in de kop, Theulings. Kun je verder iets inhoudelijk weerleggen of blijft het bij die luie jijbak?

Niet elders maar in eigen beheer, leer dat nou ’s!

Ik begon daarop te reageren in het commentaarveld, wetende dat dat verspilde moeite is omdat ik al jaren verbannen ben zodat toch alles ongelezen en ongepubliceerd wordt weggeflikkerd; wilde uitwijken naar Twitter maar dat is te kort en onhandig; en was weer eens verstandig en werkte de reactie uit tot een stukje, op eigen site, in eigen beheer en zonder partijdige sensor *) die geen kritiek verdraagt; als volgt:

Waarom altijd meteen die onbeschofte toon, Peter?

Zo begon het conflict bij ons ook, weet je nog? http://rudhar.com/recensie/pbreedv/2110919a.htm. Doordat jij je vaak zo hufterig gedraagt tegenover mensen die je niet kent en jou net leren kennen.

Met iets meer beschaving zou je zelf ook een fijner leven kunnen hebben.

(Of Peter Breedveld en Paul-Peter Theulings elkaar echt nog niet kenden, weet ik niet en heb ik niet gecontroleerd. PB roept ook vaak van alles zonder te laten zien waar het op gebaseerd is, dus dan mag ik het ook. Jijbak. Pot verwijt ketel. Eén keertje maar, mag wel toch?)

Inconsequent

De reactie kwam bij me op terwijl ik nog onbeïnvloed was door het stukje dat ik erna las. Het laat een interessante tegenstelling zien, wat me sterkte in mijn verstandige besluit aan een en ander een stukje te wijden.

Citaat

In Barbaren citeert, vraagt resp. stelt Peter Breedveld:

“ ‘Rottend fruit, beschimmelde etensresten, bier en braaksel op de grond. Door stakingen van het schoonmaakpersoneel zijn de treinen smeriger dan ooit.’
[...]
Wát?! ‘Door stakingen van het schoonmaakpersoneel’?!
[...]
De treinen zijn smeriger dan ooit omdat Nederlanders asociale varkens zijn. Nederlanders kunnen zich niet gedragen omdat ze niet zijn opgevoed.

Eigen ervaring

Ik denk dat hij gelijk heeft. In de stad waar ik woon zijn in de wijken ondergrondse papier- en glascontainers geplaatst met bovengrondse inwerpopeningen. Ik maak daar vaak en veel gebruik van, ook al omdat er een op de looproute naar de buurtsuper is. Gaat in een moeite door.

Veelvuldig neem ik waar dat rond die faciliteiten kartonnen dozen (met of zonder inhoud) rondslingeren en plastic zakken en zelfs stukken piepschuim en ander afval dat papier, karton noch glas is. Sommige buurtgenoten vinden het kennelijk normaal dat degenen die periodiek die bakken uit de grond komen hijsen en leegstorten in hun vrachtwagen, en passant ook maar even al die andere rotzooi opruimen. Terwijl dat niet hun taak is en ze daar niet voor toegerust zijn.

Waarom ruimen de troepmakers niet zelf op? Ik neem ook wel eens een kartonnen doos mee, soms zelfs hele grote van de bekende meubelzelfbedieningsketen van Noordse herkomst. Maar die scheur ik dan ter plekke in stukken die wel netjes door de gleuf kunnen, en zo veel als doenlijk trek ik ook nog het duct tape eraf, dat ik in mijn jaszakken prop om het thuisgekomen netjes in de grijze ton voor restafval te doen.

Waarom doen anderen dat niet? Althans er zijn er een paar in de wijk die het niet doen. Van de velen die wel netjes zijn merk je niks, dus dat geeft een vertekend beeld.

Taalvaardigheid

Peter Breedveld is op het punt van afval dus wel netjes en fatsoenlijk, net als ik probeer te zijn. Waarom past hij dan hetzelfde principe niet ook toe op de verbale communicatie op internet, met de bezoekers van zijn site? Jammer is dat.

Je kan best een scherpe columnist zijn zonder een onbeschofte toon. Kwestie van taalbeheersing, en die heeft hij wel.


Taalnoot

*) Oeps, sensor, dat staat er echt. Moet zijn censor, uiteraard. Allebei goede woorden, zelfde klank, maar heel andere betekenis.

Ik laat het staan, ter afschrickinghe ende vermaeck.


Kleuren: Neutraal Raar Geen voorkeur Pagina opnieuw laden