Blind voor eigen onredelijkheid

Iemand anders ziet het ook

Ik kwam net ‘geheel toevallig’ een stukje tweetuitwisseling tegen, waarin ene Arnoud Veilbrief (ik kende hem niet, maar blijk hem al te volgen; wist ik zelf niet meer; ik twittervolg nu zo’n 1150 mensen; maar ik lees zelden Twitter) Hassnae Bouazza verwijt dat ze ook scheldt tegen mensen die “heel redelijke kritiek hadden”.

Ik weet niet op wie hij doelt, maar ik reken mezelf ook tot die categorie: ik vind mijn kritiek zelf nog altijd redelijk. Mocht het niet zo zijn: ik sta open voor elke kritiek. Ik wel.

Die kritiek op mij kwam echter nooit. Hassnae Bouazza ging uiteindelijk schelden. Peter Breedveld vond dat ik “behoorlijk geobsedeerd” was geraakt, maar “een leesbaar stuk heeft het nog niet opgeleverd”. Misschien is het waar, misschien kan ik niet goed schrijven en is wat ik schrijf onleesbaar en onverteerbaar. Maar doet dat er iets toe? Het gaat om de inhoud en de argumenten, toch?

De volgelingen van voornoemde HB en PB wisten alleen te berde te brengen dat mijn site lelijk en ouderwets is (is waar; maar wat is de relevantie?; het gaat om ... etc., zie boven) en dat ik lelijke, zwarte wenkbrauwen heb (is waar; maar wat is ... etc.; mijn vader, zijn vader en zijn opa hadden ze overigens ook; ze horen dus een beetje bij mij; mag ik alsjeblieft mezelf zijn, ook uiterlijk??).

De tweetwisseling

Gekoppiepeest op 29 december 2011 om 13:55: (waarom zet dat rare Twitter niet gewoon de datum en tijd bij elk bericht, dat is toch veel handiger?)

Hassnae Hassnae Bouazza
@ArnoudVbrief Begrijp sowieso die ziekelijke obsessie. Ga een leven leiden. Er is meer dan Peter. Vooral als je hem zo'n lul vindt.
4 hours ago

ArnoudVbrief Arnoud Veilbrief
@Hassnae Een leven leiden. Goed idee!
4 hours ago

Hassnae Hassnae Bouazza
@ArnoudVbrief Daar zijn ze in gespecialiseerd? Links graag waarin ik mensen belaster.
3 hours ago

ArnoudVbrief Arnoud Veilbrief
@Hassnae Mensen voor rotte vis uitmaken doe je overigens wel vrij vaak, ze ik. Maar genoeg, wat mij betreft. Heb ook een leven, weet je nog?
3 hours ago

Hassnae Hassnae Bouazza
@ArnoudVbrief Ja, mensen die mij betichten van het lachen om dode joden en die me voor moslimhoer uitschelden.
3 hours ago

ArnoudVbrief Arnoud Veilbrief
@Hassnae Niks ervan, ik heb het je vaak genoeg gezien doen tegen mensen die heel redelijke kritiek hadden. Ontken nou niet.
3 hours ago

Hassnae Hassnae Bouazza
@ArnoudVbrief Jij bepaalt niet wat redelijk is. Hoe dan ook doe ik alles onder eigen naam. Ik verschuil me achter niemand.
3 hours ago

Omgaan met kritiek

Dat laatste, vanaf “Hoe dan ook doe ik alles”, is waar. Maar wat doet het ertoe? Daar ging het toch helemaal niet over? (Tenzij er nog een tweetzijtak aan hing die ik niet zag; Twitter blijft een onhandig medium.)

Het ging erom of Hassnae Bouazza alleen scheldt tegen mensen die vanwege hun eigen wangedrag niet beter verdienen, of soms ook tegen mensen die fatsoenlijk zijn en alleen met redelijke kritiek komen.

Daar gaat ze helemaal niet op in, ze begint gauw over iets anders. De zelfreflectie ontbreekt. Het toelaten van de mogelijkheid zelf ook wel eens iets niet helemaal goed gedaan te hebben: ik zie het bij haar niet. Ze schijnt dat niet te willen, niet te kunnen.

Het is ook niet makkelijk, voor niemand, maar het moet wel, vind ik.

Ik zag dit probleem eerder bij haar: in een discussie die o.a. ging over een onbenullig, volkomen vergeefbaar taalonhandigheidje, bracht ze zichzelf onnodig in moeilijkheden door maar niet te willen toegeven dat er iets schortte.

Zoals ik daar al verzuchtte: Dat hep zo’n meissie tog nie nodig?!