Bijlenen voor schijnwelvaart

Uitspraak

Nu.nl citeert Geert Wilders als zeggende:

En dat allemaal om de eis van 3 procent tekort in 2013 te realiseren. Als PVV accepteren we niet dat de ouderen moeten gaan betalen voor de onzinnige Brusselse eisen. Daarom hebben we dit plan als onaanvaardbaar beoordeeld.

Reactie

O ja, en dus gaan we (= de regering) NÓG meer geld lenen om ouderen en anderen een schijnwelvaart te verschaffen. Mooi weer spelen met geld dat je niet hebt. Potverteren. Dat was toch traditioneel een linkse hobby, werd wel beweerd?

Inderdaad, de SP wil zich ook niet aan de 3% houden. En de PvdA meen ik ook niet.

Ik vind het zwaar onverantwoordelijk. Een begrotingstekort van 3% betekent al dat er elk jaar bijgeleend wordt. Dát is al dom, en NÓG meer lenen is oliedom. De bedoeling van die 3% is nooit geweest om dat ELK JAAR te doen, maar incidenteel, bijvoorbeeld om conjunctuurschommelingen tegen te gaan of voor investeringen op de lange termijn.

Maar lenen voor consumptie, om mensen meer salaris of een hogere uitkering te geven, dat is dom en onverantwoordelijk populisme.

Dat is mijn mening. Ik vind 3% al veel te hoog, dat moet gemiddeld min 1 procent zijn, met eventueel soms een uitschieter tot maximaal 3%.

Onbestuurbaar

Zo, nu zullen er wel verkiezingen komen. Met potverteerpartijen PVV en SP als grote winnaars?

Mijn verbeterde stemsysteem had ze allebei aan de macht kunnen brengen, als het tijdig was ingevoerd. Misschien maar goed dat dat niet gebeurd is. Misschien is een lange stagnatie, een kabinetsformatie van anderhalf tot twee jaar, nog wel minder rampzalig voor Nederland en toekomstige generaties, dan de bijleenkampioenen en leukedingenvoordemensen­belovers aan de macht.


Naschrift 6 juni 2014

Maar toch, maar toch, …, lees eens De trage zelfmoord van Europa, 5 juni, door Robin Fransman. Apart artikeltje, zie Overheid: Investeer met geleend geld.