Opeens een associatie

Per auto

6 juli, met z’n drieën in de auto ergens naar op weg. In de cd-speler een cd van Guus Meeuwis, “Het beste van”. Niet mijn cd, ik weet wel van wie wel, en hij ligt al een tijd in mijn auto.

Ik stuur niet. Ik kan dus ontspannen en tegelijk aandachtig luisteren. Ik ben geen fan van Guus, maar vind het nu best prettige muziek.

Bij het beroemde nummer Per Spoor (bijgenaamd Kedeng Kedeng) moet ik bij een bepaalde passage, met een tempowisseling, of nauwkeuriger gezegd een rallentando, zonder aanwijsbare reden opeens aan Peter Sarstedt denken.

Geheugen

Dat is lang geleden! 1969, schat ik, 44 jaar terug dus. Zijn enige grote hit was het, Where do you go to, my lovely?, hoewel hij veel en veel meer schijnt te hebben gemaakt.

Vanwaar de connectie? Taal kan het niet zijn, want Guus Meeuwis zingt in het Nederlands en Peter Sarstedt in het Engels. Iets in de melodie, of alleen dat rallentando?

Toen ik op 7 juli de ruwe notitie maakte, het Nederlandse nummer weer beluisterend op Youtube, kwam ik er niet meer achter op welk punt precies het was, dat ik die associatie kreeg. Wel bij een tempowisseling, dat weet ik wel zeker.

Nalopen

Nu bij het schrijven, niet in de auto maar in mijn werkkamer, heb ik de cd er weer bij. De volgende punten komen in aanmerking:

Zeker weet ik het nog steeds niet. Zo zwak is mijn geheugen dan weer wel. Maar dat geeft niks.

Waar?

Wat kan dat punt zijn in “Where do you go to, my lovely?”?

Het blijkt helemaal aan het eind te zitten, inderdaad met een geleidelijke tempoverlaging, en een soortgelijke melodiewending, hoewel ik niet kan uitleggen wat er soortgelijk aan is. Hoeft ook niet. Het tijdstip is 4:03. De tekst luidt:

I know the thoughts that surround you / ’cause I can look inside your head.”.

Een variant daarop had ik eerder vandaag gebruikt, waardoor ik weer aan het voorval in de auto moest denken en ik besloot vandaag meteen ook dit verhaaltje uit te werken.