Yo! Ik ben een hengst!

Kaartje

Yo, ik ben een hengst! Want ik ontving een kaartje waarop te lezen staat:

We willen u hartelijk danken voor uw inzet van het afgelopen jaar.
U bent een echte Arabische volbloed.

Dat dacht je

Wacht even, nee, dat staat er niet. Er staat:

We willen u hartelijk danken voor uw inzet van het afgelopen jaar.
Onze openingstijden in 2012 op onze locatie [...], voor volbloed zijn:
maandag   [tijd]
dinsdag [...]
[enz.]

Bloedbank

Het kaartje kwam namelijk van de bloedbank. Ik ben al vele jaren bloeddonor. Behalve een bepaald soort paarden, kan het woord ‘volbloed’ ook betekenen: ‘bloedplasma én witte en rode bloedlichaampjes’. Het complete, volledige bloed dus, het volle bloed, volbloed.

Het alternatief is plasma. Die donoren moeten veel langer aanwezig zijn – het feitelijke geven duurt voor een volbloeddonor een kwartiertje of zo. Plasmadonoren krijgen dankzij een slimme machine hun eigen bloedlichaampjes weer terug, alleen het bloedplasma wordt afgenomen. Daarmee zijn allerlei nuttige dingen te doen, o.a. bij de bereiding van medicijnen.

Ik hoorde laatst dat door slimme technieken bij operaties, waarbij het eigen bloed van de patiënt wordt weggezogen en weer teruggevoerd in het eigen lichaam, de hoeveelheid benodigd bloed voor transfusies beperkt kan worden.

Streng

Toch is bloed hard nodig en kan het levensreddend zijn. Veel donors zijn de laatste jaren afgevallen door de (terecht) strenge veiligheidsregels. Men neemt geen enkel risico. Dat betekent dat een vakantiebezoek aan bepaalde landen al voldoende kan zijn om af te vallen als donor, vanwege ziekten die daar voorkomen of zijn voorgekomen.

Donors moeten daarom voor elke donatie een lange vragenlijst invullen.

Plasma en 0 negatief

Plasmadonoren blijven welkom, maar zeker ook volbloeddonoren. Speciale belangstelling hebben mensen zoals ik, met de bloedgroep 0 (nul) die bovendien resusnegatief zijn. Deze mensen hebben namelijk niet de factoren die mensen met bloedgroepen A, B of AB wel hebben. Dat en het ontbreken van de resusfactor (ik hoop dat ik het technisch correct weergeef) zorgt ervoor (en dat weet ik wel zeker) dat men in geval van nood, als er geen tijd is voor kruisproeven, 0 negatief bloed aan iedereen kan geven.

Bijvoorbeeld bij een ongeluk kan dat van levensbelang zijn.

Info? Aanmelden?

Mocht iemand zich willen aanmelden als donor of nadere informatie willen opvragen: dit is de site van Sanguin.