Stormbaan

Gisteravond, dodenherdenking, keken we op SBS6 naar de film Schindler’s list. Daarin hoorde ik weer over de SS-rangen Sturmbahnführer en Obersturmbahnführer. Meteen maar eens nakijken (tweede scherm altijd bij de hand) waar dat toch op slaat en waarom ze die rangen naar een stormbaan, naar een conditietrainingsoefening, hebben genoemd. Ze oefenden alleen en voerden nooit echte oorlogen en moordden niet?

Maar het klopt niet. Een woord Sturmbahnführer bestaat helemaal niet, zelfs niet als vergissing van anderen. Ik blijk de enige die dat dacht en zowat levenslang met dat misverstand heeft rondgelopen.

De rang heet namelijk Sturmbannführer, met het element bann erin en niet bahn. In de Nederlandse Wikipedia staat uitlegd wat zo’n Sturmbann dan wel was, maar dat interesseert me eigenlijk niet.

Gaat erom dat het niks met stormbanen te maken heeft. Dat wou ik even vastleggen.

De film Schindler’s list is overigens uit 1993, maar we hadden hem nooit eerder gezien. Indrukwekkende film. Ik dacht en voelde er veel meer bij dan waar dit stukje over gaat. Dat zeg ik er even bij, dat u niet denkt dat ik een totaal gevoelloze lettertjesfanaat ben die zich alleen maar druk maakt over een al dan niet aanwezig extra stokje aan een letter n.


Copyright ©2017 van R. Harmsen.