Die is zo vol!

Aanleiding 21 januari, tekst

Gescoord

Mijn vrouw had bij de Action een kek wit vuilnisbakje gescoord. Spontaan zei ik: “Maar die is zo vol!”, denkend dat zij hem als vervanging van een veel grotere bedoelde, waarvan het voetmatig dekseloplichtmechanisme defect is, en die we gebruiken voor niet-glas-, niet-papier-, niet-plastic-, niet-GFT-, maar wel restafval.

Maar gelukkig, ze had de nieuwe gedacht voor GFT-(groente-, fruit- en tuin-)afval. Dan inderdaad wel handig en veel hygiënischer dan zo’n viezig bakje op de/het aanrecht dat in de zomer ook nog makkelijk een broedplaats wil worden voor fruitvliegjes. Deze kan en is normaal dicht, dus dan is die kans veel kleiner.

Afval. Nee, afgevallen

Die uitroep “Maar die is zo vol!” is ook anders op te vatten, realiseerde ik me nog diezelfde seconde, waarmee het besluit er een talig stukje aan te wijden al gevallen was. Alleen, die andere betekenis slaat hier nergens op, zodat de clou mislukt is en ik had moeten besluiten tot niet-publicatie. Maar ik ben zo onverbeterlijk kritiekloos dat ik dat besluit niet nam en ik het nu toch zit te schrijven. *)

Het leven is gemakkelijk

Om dan toch een excuus te verzinnen: misschien doe ik dat wel om te bewijzen dat schrijven niet moeilijk is: de inspiratie ligt op straat of staat in de keuken. Kijk om je heen en overal zijn onderwerpen. Zelfs van zoiets prozaïsch en onsmakelijks als een vuilnisbak is wel iets te maken. Als je zoals ik de lat laag genoeg legt wel, tenminste.

Wat bedoel ik eigenlijk?

O ja, en die twee betekenissen van ‘zo’ zijn voor de taalgevoelige lezer natuurlijk meteen duidelijk, dus het zou flauw zijn als ik dat uit ging leggen.

Maar ik doe het toch, omdat je maar nooit weet welke taalverschuivingen en -verwordingen zich in 2162 blijken te hebben afgespeeld, zodat er kans is dat studenten, afstudeerders, stagiairs, taalvorsers of linguïsten, of hoe het allemaal ook heten mag, die misschien tegen die tijd de corpussen (corpi?) van het bloggebeuren anno 2012 zitten te analyseren, er dan naar moeten gaan raden. En dat wil ik niet.

Daarom onthul ik het hier:


Naschrift 15 januari 2013

Wat zat je te schrijven? Het besluit? Slaat nergens op.

O ja, het talige stukje dus.

Slecht geschreven, Harmsen. Zo ver weg verwijzen doe je gewoon niet.

Naschrift 29 juni 2013

Zie ook Macaronimaden.