SenterNovem wordt Agentschap NL! Waarom?

Trefwoorden: naamsbekendheid, kapitaal­vernietiging, wanbeleid overheid, verspilling belastinggeld, isolatieglas, subsidie.

Overheid snapt het ook niet

Dit is een vervolg op mijn artikel van 16 mei 2008 over Casema dat zonder zinnige reden Ziggo moest gaan heten. Later signaleerde ik dezelfde onzin bij Wanadoo (Orange, Online), Postbank (ING), GTI (Cofely) en Max Havelaar-koffie.

Maar deze nutteloze, verspillende gekkigheid blijkt niet beperkt tot het bedrijfsleven. Ook de overheid doet hieraan mee. Nu is het ook nog eens belastinggeld dat zinloos wordt weggesmeten:

SenterNovem moet plotseling Agentschap NL gaan heten. Waarom toch? De naam Senter­Novem is weliswaar niet duidelijk, maar heeft inmiddels toch een enigszins bekende klank gekregen. Door de naam te handhaven kan dat alleen nog maar beter worden. Er is dus niks mis met die naam en er is geen enkele aanleiding tot verandering.

Agentschap NL is al helemaal geen duidelijke naam. Het woord ‘agentschap’ doet mij denken aan stoffige ouderwetse boekjes over handelskennis. Het kan slaan op vertegen­woordigingen van bedrijven in het buitenland, die namens hen handelen. Een agentschap is nou net niet iets waaraan ik denk bij de overheid. Goed, volgens de dikke driedelige Van Dale (ik keek in de papieren 13 editie) heeft De Nederlandse Bank ook agent­schappen.

Op deze pagina staat vermeld:

SenterNovem heet nu Agentschap NL. Deze website wordt in de loop van 2010 aangepast aan de Rijkshuisstijl.

Gelukkig hebben ze daar een hyperlink aangebracht naar de nieuwe site. Kennelijk beginnen ze bij de overheid het concept ‘hyperlink’, dat de basis vormt van het hele World Wide Web, nu langzamerhand toch te begrijpen. Bij het overheidsloket is dat begrip echter nog niet doorgedrongen, want op deze pagina over een subsidie op isolatieglas lees ik:

Aanpak

U vraagt de waardebon voor de subsidie glasisolatie aan op de website van Senternovem. Om een waardebon te kunnen aanvragen dient u in het bezit te zijn van een DigiD. De waardebon levert u in bij de glaszetter die u de korting geeft.

Isolatieglas

Dat wilde ik dus weten, hoe en waar je die waardebon (elders ‘voucher’ genoemd; is Nederlands weer niet goed genoeg?) aanvraagt. Waarom staat er dan geen hyperlink in die tekst, zodat ik meteen naar een aanvraagscherm kan springen? Dat zou toch zo handig zijn.

Dus ging ik zelf met Google zoeken naar Senternovem voucher, en zo kwam ik hier bij de innovatievouchers. Dat gaat duidelijk niet over dubbel glas. Zoek je dan in het vak rechtsboven op ‘glasisolatie’, ‘isolatieglas’ of ‘glas’, dan vind je niets. Handig!

Via Agentschap NL kwam ik bij de site NL Energie en Klimaat, die een zoekfunctie heeft, waar je met zoekwoord ‘glasisolatie’ hier komt en doorklikkend hier. Daar staat weer een uitleg van de subsidieregeling, maar weer geen hyperlink naar waar je die subsidie dan aan moet vragen:

De regeling werkt volgens de waardebonsystematiek. Dit betekent dat eigenaar-bewoners en VvE's vanaf 1 oktober 2009 een waardebon kunnen aanvragen via Meer Met Minder.

Er is wel een link naar dat “Meer Met Minder”, maar die staat in de rechterkolom, dus niet waar ik op dat moment aan het lezen was.

Na nog een heleboel doorgeklik kwam ik dan eindelijk bij de subsidieregeling isolatieglas, waar je na een enorme lap tekst nog een andere enorme lap tekst kunt openklikken (“aanvragen waardebon”), waar je ten slotte ergens komt waar je die bon inderdaad kunt aanvragen.

En waar is dat dan? Bij SenterNovem, waar ik een hele tijd geleden ook al was, dat zogenaamd vervangen is of wordt door Agentschap NL en waar de zoekfunctie van niets wist.

Mijn adviezen

Hier mijn ongevraagde maar geheel gratis adviezen aan de Nederlandse overheid:


Aanvulling 11 juni 2023: PicoSearch is er allang mee gestopt, met Swish-e kreeg ik na een tijdje problemen waarna ik ermee ben gestopt, toen had ik een tijdlang HyperEstraier in gebruik, maar die werkte ook niet meer. Toen heb ik in 2021 uit arren moede maar zelf een lokale zoekmachine gebouwd. Als die het niet doet is dat tenminste mijn eigen schuld. Maar hij doet het wel.


Copyright © 2010, 2023 by R. Harmsen.