Nl-domein aangevraagd?

Telefoontje

Eergistermiddag werden we gebeld door een vriendelijk klinkende dame, die meldde dat iemand het internetdomein xyzxyzyz.nl bij hen had aangevraagd. Of wij dat waren of ervan wisten?

Ze was van “Domeinregulatie Nederland” (of ‘Domein Regulatie Nederland’?), zo verstond en noteerde ik het. Domeinregistratie Nederland? Nee, regulatie, niet registratie.

(Waar xyzxyzyz voor staat, is niet geheim. Maar het doet voor het verhaal niet ter zake, daarom vermeld ik het niet. Het was niet rudhar.nl, zo veel wil ik wel kwijt.)

Wij wisten van niks, wij hebben geen extra domain aangevraagd, maar xyzxyzyz.com hebben en gebruiken we inderdaad wel.

Concurrentie

Als iemand anders het corresponderende nl-domein wil registreren, dan willen ze daar kennelijk iets mee. Een concurrerende website of concurrerend bedrijf opzetten? Nou, veel succes gewenst dan.

Bovendien is er nog het merkenrecht. Het bezit van een merk geeft mogelijkheden om een domein op te eisen. Zie hierover iusmentis.com, altijd een goede juridische informatiebron bij dit soort kwesties.

De dame aan de telefoon had het daar over, iets met “recht van eerste keus” als ik me goed herinner.

Handelsmerken, handelsnamen en domeinen

Overigens – voeg ik er nu bij het schrijven van dit artikel aan toe – is een handelsnaam niet hetzelfde als een merk (vroeger ook wel ‘handelsmerk’ genoemd). Een verschil is dat je een handelsnaam al hebt door onder die naam te handelen (= zaken te doen), terwijl je een merk moet registreren om het te hebben.

Ook handelsnamen hebben een zekere relatie met domeinnamen, hoewel het twee verschillende dingen zijn.

Dat iemand dat internet domain xyzxyzyz.nl wilde registreren, is wel vreemd, maar druk maak ik me er niet over. Wie zo’n registratie wil voorkomen, kan de domeinnaam zelf registeren. Maar dan moet je dat eigenlijk ook doen met allerlei andere combinaties, xyzxyzyz.net, xyzxyzyz.org, xyzxyzyz.biz, noem maar op.

Dat is toch een heel gedoe en het kost geld. Niet heel veel, er zijn veel registratiebedrijven waar dat kan, die allerlei prijzen vragen. Maar je zou je ook kunnen beperken tot één domeinnaam en al die andere maar laten zitten.

Ook in het telefoongesprek met “Domeinregulatie Nederland” bracht ik dat naar voren. De dame ging daar niet op in, maar zei wel iets over dat je het nl-domein dan voor langere tijd kon vastleggen, zodat je zeker wist dat niet iemand anders het kon overnemen.

Ik vond het nog steeds allemaal geen punt, en we beëindigden het gesprek, dat prettig verlopen was.

Toch eens nadenken

Tot zover niks aan de hand. Daarna ging ik toch eens nadenken. Zou er nou echt iemand dat domein hebben aangevraagd? Waarom?

Of zou die vrouw aan de telefoon daar misschien over gejokt hebben (een leugentje om bestwil) en was het een voorwendsel om ons dat nl-domein te verkopen? Dus dat “Domein Regulatie Nederland” ook zelf aan domeinregistratie doet, en niet een andere aanvrager, maar ons als klant wilde?

Een concreet aanbod daartoe deed ze niet. Maar misschien wel aan andere domeinnaamhouders, die ook gebeld zijn?

Ik weet het niet, ik heb daar geen info over.

Zoekmachine

Toen ik googelde op
domeinregulatie nederland
vond ik kwalificaties die ik niet tot de mijne maak, en ook de suggestie dat het bedrijf eigenlijk een domeinregistratie voor 10 jaar voor €29,95 per jaar zou willen verkopen.

Dat zou dan vrij duur zijn, registreren kan elders ook goedkoper, vermoed ik, en 10 jaar is lang. Áls je een bepaald domein al voor jezelf zou willen registreren, dan kun je dat ook voor bijvoorbeeld 1 of 2 jaar doen, en dan als die periode af dreigt te lopen, steeds opnieuw beslissen over eventuele verlenging.

Dienstverlening

Ik denk dat het bedrijven vrij staat allerlei diensten aan te bieden aan andere bedrijven. De dame die ons belde bood overigens (nog?) niets aan.

Ook denk ik dat, als je ondernemer bent of om een andere reden domeinhouder, het aan te raden is goed na te denken welke diensten je echt nodig hebt en wilt afnemen, tegen welke prijs en voor hoelang.

Handelsregister

In het handelsregister van de Kamer van Koophandel kon ik geen bedrijf met een naam als “Domeinregulatie Nederland” of “Domein Regulatie Nederland” vinden.

Nou ja, dan heb ik misschien de naam verkeerd onthouden of genoteerd. Ik ben meestal tamelijk nauwkeurig met zulke dingen, maar ik kan me best eens vergist hebben.


Naschrift 2 april

Toen ik vanmiddag weer googelde (om te zien of mijn eigen pagina al geïndiceerd was, vind ik altijd boeiend om te zien hoe snel dat gaat) zag ik dat het bedrijf “Domeinregulatie Nederland” toch wel een website heeft: http://domeinregulatie.nl. Ook bereikbaar als drbenelux.nl.

Opvallend is dat die websites niet hetzelfde IP-nummer hebben, en ook een verschillende hosting, en dat de domeinen elk bij een verschillende registratiepartij geregistreerd zijn. Maar dat is verder geen probleem.

Het bedrijf staat ook wél, anders dan ik eerder dacht, geregistreerd in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. Maar dan onder de naam “DR Benelux”, KvK-nummer 57320926.

Vreemd dat ik dat eerder niet vond. Heb ik waarschijnlijk toch scheef gekeken of Google was in de war of nog niet helemaal bijgewerkt. Zulke dingen gebeuren.


Copyright ©2013 van R. Harmsen. Alle rechten voorbehouden, all rights reserved