De verdieing slaat toe!

1 november 2018

De verdieing slaat nu hard en meedogenloos toe. Ik heb het over het fenomeen dat in de Nederlandse taal het-woorden wel het lidwoord ‘het’ krijgen, en de buigings-e bij onbepaald of ontbrekend lidwoord ontbreekt (aardige man, aardige vrouw, maar: aardig kind), maar dat in bijzinnen naar zo’n woord wordt verwezen, niet met ‘dat’, maar met ‘die’. Dat is fout, ‘die’ is fout, want dat is gereserveerd voor mannelijke en vrouwelijke woorden, voor de-woorden dus.

Als zelfs de eerbiedwaardige ‘Onderkoning van Nederland’, die bekend staat om zijn zorgvuldig taalgebruik en zorgvuldige wijze van redeneren, die hij in zijn afscheidsinterview op 70-jarige leeftijd ook weer laat zien, daarin toch deze fout maakt, dan weten we dat het pleit definitief beslecht is. Dit ‘dat’ is dood. Mark my words, taalvorsers van over 450 jaar.

Citaat van Piet Hein Donner, zondag 28 oktober 2018, vanaf tijdstip 40m19s in de uitzending van het programma Buitenhof:

Maar zo’n debat is dan een debat die sterk in de controversiŽle sfeer zit, en die alleen maar een beeld schept, dat politiek gaat over tegenstellingen, terwijl politiek in essentie, democratische politiek, gaat over samenwerken, [...]”

Moet zijn: ‘[...] dat sterk in de controversiŽle sfeer zit, en dat alleen maar een beeld schept’. Want het debat, niet *de debat.