Welk geldt?

Meteen weer onduidelijk

Ik kom net Nederland in rijden vanuit Duitsland en ik zit meteen weer met een onduidelijkheid. Vanaf Meppen richting Emmen/Hoogeveen geldt op de E233 aan de Duitse kant een maximumsnelheid van 120 km/h. Vrijwel op de grens, aan Nederlandse zijde staat ook een groot en duidelijk bord: 120 km/h.

Zo’n 100 meter verderop staat zo’n algemeen bord met uitleg van de maxima in Nederland: 50 in de bebouwde kom, 80 op buitenwegen, 100 op autowegen en 130 op autosnelwegen. Of stonden er maar drie snelheden aangegeven, geen vier? Dat kon ik zo snel niet zien of onthouden. Maar die 130 stond er, dat weet ik zeker.

Welk bord geldt?

Wat is nu de hoogst toegestane snelheid daar, 120 of 130 per uur? Welk bord geldt? Ik weet het niet. Is de 120 een maximumbord en levert het grote rechthoekige bord alleen algemene landinformatie? Of geeft dat laatste ook een toegestaan maximum aan, concreet in dat geval, vanaf dat punt op die weg? Zodat die 120 alleen geldt voor dat stukje tussen de grens en het grote bord, daarna mag je 130?

Dom

Ik weet het werkelijk niet. Ik zal wel dom zijn, dommer dan de mensen bij Rijkswaterstaat of andere wegbeheerder en dommer dan de mensen bij de ministeries die erover gaan. Maar ook domme mensen moeten veilig en zonder boetes in een auto mogen rijden.

Schandelijk

Ik schreef al eerder over deze problematiek, voor het eerst op 18 november 2012. Bijna twee jaar later heeft onze overheid de kwestie nog steeds niet adequaat opgelost. De toegestane rijsnelheid in het verkeer wordt nog steeds hier en daar onduidelijk en verwarrend aangegeven.

Opbouwend

Terwijl het toch zo eenvoudig op te lossen is: zet een gewoon rond bord, met ofwel 120 ofwel 130, 100 m na het grote informatiebord, niet ervoor. Dan is er geen verwarring.

Of nog beter: overal op alle autosnelwegen dezelfde maximumsnelheid en niet elke paar kilometer wat anders. Dat roep ik al jaren. Maar naar mij luistert toch niemand.