Connectiviteit

Nu

Vanmiddag over de GSM iemand gesproken die zich op het Griekse eiland Ίος (Íos) bevindt. Eerder Νάξος (Náxos), Αντίπαρος (Andíparos) en Πάρος (Páros).

Glashelder geluid, geen vertragingen, alsof je bij elkaar in de kamer staat. Wat een techniek! Er moeten dus straalverbindingen zijn tussen die eilanden en het vasteland of kabels, zodat alles verbonden is.

Misschien ben ik een ouwe zak, en ik weet best dat dit al vele jaren doodgewoon is, maar ik vergeet nog steeds niet er steeds opnieuw weer van te genieten. Dat ik in deze tijd mag leven waarin dat allemaal kan en dat er allemaal zomaar is.

Toen

Ik herinner me nog goed hoe we midden en eind jaren 1960 in Zuid-Frankrijk een hele middag in een postkantoor moesten doorbrengen om misschien verbinding met Nederland te krijgen. Soms mislukte het uiteindelijk toch nog, dan mocht je de volgende dag terugkomen.

Al die tijd was een telefoniste bezig contact te leggen met collega’s in steeds verder weg gelegen dorpen en steden, om uiteindelijk Parijs te bereiken. Vandaar ging het vermoedelijk sneller door naar Nederland.

We konden de telefoniste niet goed zien, die zat achter een schot, maar ze zal wel zo’n bord hebben gehad dat je in oude Amerikaanse films nog wel ziet (uit de jaren 1950 omdat ze het daar daarna al geautomatiseerd hadden?), met van die telefoonstekkers die later ook gitaarpluggen voor elektrische gitaren werden (een kwart inch), en die in miniatuuruitvoering (3,5 mm en minder frequent 2,5 mm) weer later, en nu nog voor bij computers, dienden voor oor- en koptelefoons. Of kop- en oortelefoons, ik weet niet wat er eerder was.

Achteraf geen idee wat zo’n telefoontje van Frankrijk naar Nederland kostte, ik was te jong om het allemaal goed te bevatten. Maar het zal niet goedkoop zijn geweest. Hoewel, als je de werkuren van al die telefonistes rekent in al die tussenliggende dorpen en knooppuntcentrales, dan kostte het vast nog relatief heel weinig.

En nu is al het telefoonverkeer geautomatiseerd, digitaal, voor een aanzienlijk deel draadloos en in wezen een speciaal geval van internet. En zo hoort het ook. Tcp-ip rules. Maar dat vereiste een lange voorgeschiedenis, voor het eindelijk zover was.