Dit is een - sterk vereenvoudigd! - stukje uit een webpagina gemaakt met MSWord.


h1
	{mso-pagination:widow-orphan;
	font-family:Arial;
	font-weight:bold;}
h2
	{mso-pagination:widow-orphan;
	font-family:Arial;
	font-weight:bold;}
h3
	{mso-pagination:widow-orphan;
	font-family:Arial;
	font-weight:bold;}
h4
	{
	mso-pagination:widow-orphan;
	font-family:Arial;
	font-weight:normal;
	font-style:italic;}

Te zien is dat eigenschappen die hetzelfde zijn, van verwante soorten tekst, steeds opnieuw herhaald worden. Het kan ook veel korter, overzichtelijker en kleiner zo:

h1, h2, h3, h4
{
   mso-pagination:widow-orphan;
   font-family   :Arial;
}
h1, h2, h3
{
   font-weight   :bold;
}

h4
{
   font-weight:normal;
   font-style:italic;
}

Bovendien wordt meestal voor de koppen (h1 t/m h6) hetzelfde lettertype gebruikt als voor de gewone alinea's (p), of in ieder geval is het verstandiger dat te doen. In dat geval hoeft de font-family helemaal niet genoemd te worden bij de headers (h1 t/m h6), maar kan die bij de body staan.


Hier is nog en ander voorbeeld - ditmaal aangemaakt door Microsoft Outlook Express 6. Een e-mail dus. Ook hier is CSS gebruikt, maar inline, vermengd met de tekst, en ook weer in elke alinea, of zelfs in kleinere stukjes tekst, herhaald, ook als de gewenste representatie steeds identiek is. Zo moet het dus niet!

<DIV><FONT size=2><FONT face=Arial>Wat tekst. <SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial">Een woord</SPAN> </FONT></FONT><SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial">, nog een paar woorden.<BR><BR>En </SPAN><SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial">nog andere woorden.</SPAN> </DIV>

Dit zou te vereenvoudigen zijn tot:

<P> <SPAN style="FONT-SIZE: 10pt; FONT-FAMILY: Arial">Wat tekst. Een woord, nog een paar woorden.<BR> En nog andere woorden.</SPAN>

Nog simpeler, met het font aangeduid buiten de tekst:

<p class=SomeClass> Wat tekst. Een woord, nog een paar woorden.<BR> En nog andere woorden.

En omdat Arial 10pt tamelijk standaard is, is het helemaal niet nodig om dat aan te geven, zodat het volgende ook voldoende geweest was:

<P> Wat tekst. Een woord, nog een paar woorden.<BR> En nog andere woorden.

Dan wordt ook duidelijk dat HTML in e-mail bijna altijd overbodig is. Het gaat om de tekst, niet om de opmaak. HTML is voor het web, niet voor e-mail.


Terug