Ik ben ruimte aan het maken en daarom onder andere knipsels aan het doornemen en weggooien. Daarbij kwam ik een advertentie voor Datanet 1 tegen. Let op de prijzen: 400 gulden per maand voor een vaste verbinding met 2400 baud, of bit per seconde, wat kan mij het schelen, hoewel dat niet precies hetzelfde was.
Waar het om gaat: dat was op 25 juli 1984, nu bijna 30 jaar geleden. Tien jaar daarna pas begon 2400 bit/s ook haalbaar te worden voor gewone mensen, voor het grote publiek, en dan niet op basis van X.25, maar natuurlijk met het veel prettigere tcp/ip.
Vind ik, hoewel ik met X.25 zelf geen ervaring heb. Ik hoorde er rond 1993 wel soms collega’s over en kreeg de indruk dat het moeizaam en inflexibel was. Inmiddels wijlen Dik T. Winter liet op 19 november 2008 zien wat zijn e-mailadres was geweest als X.400 (verwant met X.25) had doorgezet:
“G=Dik;S=Winter;O=cwi;P=surf;A=400net;C=nl”
En ik onderschrijf volledig zijn verzuchting:“Goddank is dat niet de standaard geworden.”
Die 2400 bits/s voor internet die in 1994 wel betaalbaar werd, was via een inbellijn, geen vaste verbinding, althans niet hier in Nederland. Wel in landen als Canada en Amerika. Daar belden ze een keer per dag in en konden tegen de prijs van één tik die lijn gewoon open houden. Dat zag ik collega’s vertellen.
Hier in Nederland moest je afrekenen op basis van tikken, zodat je altijd met een naar, gehaast gevoel even online ging.
Die 400 gulden uit 1984 zou omgerekend zo’n 180 euro zijn (factor 2,20371), maar als je 30 jaar inflatie van gemiddeld zeg 2,5% meerekent (die was in werkelijkheid waarschijnlijk hoger), dan moet je eerder denken aan 380 euro per maand.
Voor minder dan een tiende daarvan kun je nu een vaste ADSL-verbinding hebben of idem via een oorspronkelijk als centraleantenne-installatie (CAI) bedoeld netwerk. Snelheden van megabits, tot wel 20 of 50 Mbit/s, worden nu als gewoon beschouwd.
Ik schrijf dit voor jongeren (hoewel die mijn stijltje-1994 website ongetwijfeld toch niet lezen), om ze te laten zien hoe luxe we het tegenwoordig hebben en hoe recent dat allemaal nog maar is.
Geniet er maar van, zou ik zeggen, dat doe ik ook. We leven in een heel bijzondere tijd.
Copyright © 2014 R. Harmsen all rights reserved, alle rechten voorbehouden.