Verhelderend

Aangename verrassing

Een goed stuk vandaag op Frontaalnaakt, vind ik, “De wereld volgens Anders Breivik”. -anders-breivik.html" Het is geschreven door Pyt van der Galiën. Ik wist niet dat hij zo goed kan schrijven. Dat zou hij vaker moeten doen.

Ik zeg dat zonder ironie, ik meen het echt. Op Twitter lag ik heel vaak in de clinch met Pyt – die twittert als Foaroan; zou dat ‘vooraan’ betekenen, in het Fries?

Zodra ik namelijk weer eens kritiek heb op Peter Breedveld, de hoofdredacteur van FrontaalNaakt.nl, is Pyt er altijd als de kippen bij om hem te verdedigen, maar zonder ooit inhoudelijk op mijn kritiek te willen ingaan, ik denk zelfs zonder die ook maar te willen lezen. Ik verweet hem daarom een gebrek aan objectiviteit en een verwerpelijke groepssolidariteit die hij boven de waarheid stelt.

Zelf probeer ik wel objectief te zijn, reden waarom ik het zeg als iemand verstandige dingen schrijf, ook als het iemand is waar ik het vaak mee oneens ben. Pyt schijnt trouwens ook nog anarchist te zijn. Anarchisme vind ik een verwerpelijke, onzinnige en gevaarlijke leer.

Leerzaam

Dat van die Eurabië-theorie van Bat Ye’or had ik nooit helemaal begrepen, en de uitleg van Pyt van der Galiën vond ik verhelderend. Ik beschouw die theorie (daarvoor ook al, maar nu beter geïnformeerd) als een implausibel complotgeloof.

Van Gramsci, Adorno en William Lind had ik ook nog nooit gehoord, nu dus wel. De denkwijze van de massamoordenaar Anders Breivik, in het bijzonder de reden waarom hij niet allochtonen, maar kinderen van sociaaldemocratische politici als zijn slachtoffers koos, is me nu ook duidelijker.

Dit uitgaande van de veronderstelling dat Pyt van der Galiën een en ander correct weergeeft. Dat heb ik niet via andere bronnen nagegaan, maar ik heb ook geen reden eraan te twijfelen.

Kortom: een verhelderend en lezenswaardig artikel, warm aanbevolen.